Na některé tržní axiomy už se nedá spolehnout

Celá řada politických a ekonomických „nemyslitelností“ se stala v současnosti skutečností.

Ekonomické a finanční nemyslitelnosti se staly realitou, píše pro Financial Times Mohamed El Erian.

Investoři se musejí vypořádat s tím, že některé „nemyslitelnosti“ se staly realitou. Při přípravě portfolií musejí vzít v úvahu to, že tu jsou krátkodobé pozitivní faktory – jako menší napětí mezi USA a Čínou a dobrá čísla z amerického trhu práce. Otázka ale je, jaký bude dlouhodobý vývoj. El Erian uvádí pět předpokladů, které dříve podpíraly investiční rozhodování.

První, globalizace rozšiřuje trhy a přináší výnosy. Rozvíjející ekonomiky budou dohánět ty vyspělé, to za druhé. Silná likvidita podpoří dobře fungují trhy, efektivita hospodářské politiky je schopná zmírnit ekonomické poklesy, politika podpoří vládu práva v globálním měřítku a tržní orientaci.

Všech pět předpokladů nyní podléhá značné nejistotě, píše El Erian.

I když necháme stranou obchodní napětí, není vůbec jasné, zda ekonomická a finanční globalizace bude dál pokračovat. Vyloučit deglobalizaci nelze. Politiky se stále více orientují na domácí problémy, nerovnosti v bohatství i příjmech vyvolávají nespokojenost.

Deglobalizace by ovšem zhoršila vyhlídky rozvíjejících se zemí na „dohánění“. Centrální banky jsou poznamenány roky nadměrně expanzivní monetární politiky, tvrdí El Erian. Roste riziko aplikace špatných hospodářských politik propojených s chaotickou politikou jako takovou. Brexit je jen jedním z příkladů.

Pro investory jsou důležité výnosy, volatilita a korelace. A zde je řada věcí vzhůru nohama, píše El Erian. Tradiční inverzní vztahy mezi dluhopisy (německými vládními či americkými) a rizikovějšími aktivy jako jsou akcie, je úplně obrácený, než býval. Výsledkem je, že asi 12 bilionů dolarů dluhopisů spadá do kategorie negativních výnosů.

Chce to jiný investorský pohled, nabádá El Erian. Chce to podrobně rozebrat to, co pohání ceny aktiv a také se více věnovat behaviorální ekonomii a politickým faktorům. Je možné zvážit oslabení investic do veřejných dluhopisů a spíše přesun blíže k reálné ekonomické aktivitě. Hotovost může riziko zmírňovat.

Investiční přístupy nejsou připraveny ani na deglobalizaci, ani na nedostatek likvidity, ani na porušování vlády práva. Ale vše z toho je stále více pravděpodobné, varuje El Erian. Zahodit dlouhodobé úvahy není dobré, ale je potřeba si uvědomit, že řada politických a ekonomických „nemyslitelností“ se stala faktem a podle toho dlouhodobé strategie upravit.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.