Evropská investiční banka ukončí financování „fosilních“ projektů

Do roku 2021 Evropská investiční banka omezí podporu projektů založených na fosilních palivech.

Jedná se o významný krok, první významná úvěrová instituce se rozhodla nepodpořit projekty týkající se zemního plynu. Informují Financial Times.

Omezení projektů založených na fosilních palivech do roku 2021, to je plán Evropské investiční banky. Uhelné projekty byly zastaveny už dávno, nové úvahy se týkají i zemního plynu. I tak bylo ukončení financování o jeden rok posunuto, protože řada zemí v EU lobbovala proti.

FT informují, že Polsko, Maďarsko a Rumunsko nesly toto rozhodnutí s velkou nelibostí.

I Světová banka a další instituce, které půjčují, posílily podporu projektů na ochranu klimatu a přestaly financovat uhelné projekty. Ale zatím nikdo nesáhl na zemní plyn.

Například Polsko tvrdí, že se snaží o změnu svého energetického mixu a právě zemní plyn představuje velmi dobrou alternativu pro přechodné období.

Dohodu si pochvaluje ministr financí Francie, který říká, že tím EU dává najevo, jak vážně to myslí s klimatickými cíli Pařížské dohody.

Zastánci zemního plynu ovšem tvrdí, že zemní plyn produkuje mnohem méně emisí než uhlí a že se velmi dobře doplňuje s nestabilními zdroji jako je vítr. V minulosti Evropská investiční banka zemní plyn podporovala, asi 9 mld. eur šlo do infrastrukturních projektů.

Nyní banka posiluje své zaměření na ochranu klimatu a plánuje, že polovina půjček bude směřována právě na udržitelnost a klimatické projekty od roku 2025.

Nová předsedkyně Komise uvedla, že Evropská investiční banka by se měla změnit v „klimatickou banku“ a financovat „green deal“, tj. přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.