Francie znovu pokutuje Google

Americká společnost by měla zaplatit 150 milionů eur za porušení pravidel hospodářské soutěže a za nejasnosti kolem reklam.

Francie vystavila společnosti Google pokutu ve výši 150 milionů eur za chování proti pravidlům hospodářské soutěže a za nejasné reklamy na stránce Google Ads, informovala v pátek 20. prosince agentura Reuters. Americká společnost Google se chce proti rozhodnutí odvolat.

Pokuta byla stanovena v době, kdy Francie a další evropské země začaly s prověřováním praxe amerických digitálních společností jako jsou Google, Facebook, Apple a Amazon. Tyto společnosti jsou viněny z toho, že platí relativně nízké daně. Kritika Googlu se ale týká také toho, jakým způsobem nabízí výsledky a reklamy ve svém vyhledávači.

V září společnost Google souhlasila se zaplacením 1 miliardy eur v rámci vypořádání vyšetřování fiskálního podvodu, které trvalo celkem 4 roky.

Podle šéfky francouzského antimonopolního úřadu Isabelle de Silvové má Google zvláštní postavení na trhu reklamy, protože ovládá 90 % této oblasti.

Francie pokutovala Google také v souvislosti s narušením pravidel na ochranu soukromí, stanovuje EU. Částka pokuty činila 50 milionů eur.

  • O tématu vztahů mezi Googlem a Francii jsme naše čtenáře informovali zde.
  • Další informace najdete zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.