Italskou vládní koalici čeká test regionálních voleb

Premiér Conte ale nadcházející volby nepovažuje za směrodatné pro budoucnost vládní koalice Pěti hvězd a sociálních demokratů.

Italský premiér Giuseppe Conte řekl v rozhovoru pro deník Corriere della Sera, že nadcházející regionální volby nepředstavují pro jeho koaliční vládu nic, co by mělo rozhodnout o její další budoucnosti. Informaci přinesla agentura Reuters.

Volby se konají 26. ledna v regionu Emilia Romagna a otestují současnou vládní koalici Hnutí pěti hvězd a Demokratické strany (PD). Jsou to první regionální volby od jejího vzniku.

Conte deníku řekl: „Tyto volby jsou důležité, ale zůstávají vyjádřením regionálního společenství a nejsou rozhodující pro osud národní vlády.“

Vláda Hnutí pěti hvězd a italské sociální demokracie (PD) vznikla v září 2019 v důsledku vládní krize v koalici Ligy a Pěti hvězd.

Od posledních parlamentních voleb v roce 2018 středopravá opozice vyhrála všechny regionální volby v Itálii.

Conte v rozhovoru přislíbil, že jeho vláda provede širokou reformu, která například zabrání daňovým únikům.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.