Odchod Luigi di Maia. Co bude s Hnutím pěti hvězd?

Odchod lídra italského anti-establishmentového hnutí signalizuje nejistou politickou budoucnost celé strany.

Financial Times se věnují situaci v italském hnutí, které vzbudilo u voličů příliš velká očekávání.

Luigi di Maio se stal mladou tváří Hnutí pěti hvězd. Dostal hnutí hned do dvou vlád. Síla hnutí čerpala především ze vzteku a zklamání voličů na jihu Itálie. Nicméně jeho odchod signalizuje, že budoucnost hnutí je nejistá a příznivců ubývá.

Vnitřní boje hnutí se projevily jak v parlamentu, tak nakonec i v případě lídra. Luigi di Maio odchází z postu předsedy hnutí. Vnitřní boje si vybraly svou daň, hnutí vyhrálo parlamentní volby se ziskem 33 %, ale dnes by Pět hvězd volilo jen 16 % voličů.

Hnutí Pěti hvězd je varujícím příkladem pro další anti-establishmentové formace. Postavilo se proti politickému systému, ale ten ho pozřel, když se hnutí dostalo k moci. Sporné bylo už vládní angažmá s Ligou a Matteo Salvinim. Když se pak tato koalice minulé léto rozpadla, Pět hvězd se spojilo v koalici s kdysi nenáviděným členem establishmentu, Demokratickou stranou (Partito democratico).

Strana se posunula do středu, a to její voliče rozdělilo. Salvini navíc do regionů na jihu Itálie intenzivně jezdí a snaží se voliče Pěti hvězd dostat na svou stranu. Daří se mu to, zejména v Puglii.

Možná je předčasné di Maia odepisovat, konstatuje článek. Kdysi mladý radikál se stal tváří hnutí, ale nyní to bude Pět hvězd, koho v neděli  čeká v kraji Emilia Romagna porážka v regionálních volbách (více se dočtete zde). Di Maio stranu vedl od anti-establishmentového hnutí k vládnoucí straně. Podle politologů oslovených novinami Financial Times má Di Maio dobrý politický instinkt, když odešel před těmito volbami.

V hnutí se dají očekávat boje, půjde především o setrvání v koalici s PD. Obě vládní strany nechtějí předčasné volby, v nich by totiž téměř jistě uspěla italská pravice a Matteo Salvini.

Členové říkají, že poslanci hnutí si začali zvykat na privilegia spojená s funkcí a začali zapomínat na své povinnosti vůči členům, včetně finančních povinností vůči hnutí. Zdá se, že Pět hvězd na vládnutí nebylo připraveno, jeho politici nebyli připraveni realizovat svůj radikální program.

Pět hvězd se stalo obětí vlastního úspěchu, hodnotí situaci článek. Hnutí dostalo tolik hlasů, že ani nedisponovalo dostatkem lidí na obsazení důležitých funkcí. ztratili nad svými členy kontrolu, neboť se k nim nahrnul kde kdo, někdy i nespolehliví lidé.

Bude to možná paradox – hnutí, které začalo radikální vzpourou, se stalo experimentem v politice. Možná právě neúspěch tohoto hnutí přivede k moci radikální pravici.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Presidencia della Repubblica via Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.