Rakouský kancléř Kurz k ochraně klimatu: kolem času nechceme točit zpět

Rakouský politik vysvětlil, proč na davoské fórum cestoval letadlem…

Kancléř se rozhodně nemíní vzdát aut a letadel. Důležitá jsou i jiná témata, nikoliv jen ochrana klimatu. Informuje rakouský Kurier.

Kancléř Sebastian Kurz dal najevo, že navzdory tomu, že jeho lidovci vytvořili koalici se Zelenými, se jeho postoj k ochraně klimatu nijak nezměnil. Kurz řekl, že do Davosu letěl a že není možné si myslet, že „otočíme kolem času zpět“ a přestaneme používat auta a letadla.

Je potřeba spíše se orientovat na inovace a vývoj alternativního paliva, která sníží emise CO2. Souběžně je jistě možné uvažovat o úsporách energie a také o nákupu regionálních produktů, tím může přispět každý. Přesto ale Kurz prohlásil, že do roku 2030 bude Rakousko vyrábět jen „čistý proud“, tj. bez jaderných elektráren, a do roku 2040 se má stát zcela neutrální z pohledu CO2.

Je chybné sázet buď na klimatickou změnu, nebo na růst, pozornost je nutné věnovat obému, prohlásil Kurz dále. Nemůžeme zničit evropský průmysl a ekonomiku, abychom zachránili klima, produkce by se prostě přesunula jinam, říká Kurz. On sám je pro zavedení světových cel na CO2 – náklady by tak byly spojeny s dovozem produktů, při jejichž produkci bylo vypouštěno hodně CO2.

Kurz zdůraznil, že politika nemůže být monotematická, neboť vedle klimatické ochrany stojí celá řada dalších zásadních témat. Kurz dále řekl, že třídní boj, jak na něj sází sociální demokracie, dnes není aktuální téma.

Připomněl také, že zatím není vyřešeno ani migrační téma. Kurz odmítá, že on sám by chtěl nechat uprchlíky utopit, ale zdůrazňuje, že je nutné je vracet do zemí původu a tranzitních zemí.

Ilustrační foto: Autor – EPP via Wikipedia Commons (licence CO)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.