Přelomové parlamentní volby v Irsku a jejich důsledky

Ronan Kelly píše o letošních historických volbách v Irsku, kde poprvé za sto let nevyhrála tamní pravice.

8. únor 2020 vstoupí v Irsku do historie. Poprvé od 20. let minulého století bylo proraženo pravicové sevření státu, Irské republiky.

Strana Sinn Fein pod vedením Mary Lou McDonaldové se stal nejsilnější silou a vyhrála volby. Straně se podařilo přilákat mladé voliče. Fianna Fail a Fine Gael, pravicové strany, které ve svých železných kleštích držely Irsko od irské státnosti z roku 1922, ztratily podporu mladých lidí díky obrovské korupci ve veřejné správě, nemluvě o katastrofálním stavu zdravotnictví v zemi, díky rekordní chudobě a také bezdomovectví.

Nicméně pro Mary Lou McDonaldovou a její kolegy je vítězství jen začátkem bitvy. Sinn Fein postavila jen 37 kandidátů, takže by k sestavení funkční vlády potřeboval koalici. Pro vnějšího pozorovatele by se nabízel jasný výběr: vzít si za koaličního partnera několik z nezávislých a k levici inklinujících uskupení nebo také Alianci lidu před ziskem. Ale zde je ten háček: někteří z těchto nezávislých nemají důvěru v Sinn Fein vzhledem k tomu, jaký měla vztah k Unionistickým stranám ve shromáždění Severního Irska (než byl ten orgán před lety suspendován). Někdy se i spekulovalo o tom, že strana Sinn Fein by šla do koalice s Fianna Fail, což znamená, že někteří nezávislí jsou hodně podezřívaví ohledně možné koalice s Aliancí lidu před ziskem. (Solidarity-People before Profit).

Kdyby v Dublinu byla vláda Sinn Fein, znamenalo by to navýšení tlaku na Londýn ohledně Brexitu a jeho vztahu k Severnímu Irsku. Ale to by také vedlo k tomu, že MI5 a MI6 by měly pohotovost. Poražené strany i katolická církev mají hrůzu z vlády Sinn Fein, který před volbami slíbil důkladné vyšetření korupce, ale také zneužívání dětí.

Ne, nejde o to vyvolávat „sláva, sláva, ti zlí jsou pryč – od bankéřů po úchylné kněze.“ Je to spíš příběh snahy o zdemolování domu, který je prohnilý až k základům tak, aby místo něj mohlo vyrůst něco nového a lepšího. Nejde o dny ani týdny.

Otázka teď zní, zda se výsledek voleb z 8. února promění do skutečné naděje na změnu v Irsku.

Ilustrační foto: Autor – Tommy Kavanagh, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7273101 (irský parlament)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.