Saúdové začali cenovou válku

První kroky Saúdské Arábie jdou směrem k „potrestání Ruska“, Saúdové doufali, že prudký pokles cen přivede Rusko k jednacímu stolu…

Noviny Financial Times v pondělním článku objasňují souvislosti na ropném trhu. Cena ropy prudce padá.

Pád třicet procent dolů – takto vypadá ropný trh poté, co Saúdové vystřelili z kanónu v cenové válce. Je to propad podobný situaci na začátku války v Perském zálivu.

Agresivní postup Saúdské Arábie není dán jen epidemií koronaviru, která sama o sobě působí na poptávku negativně.

Zdá se, že první kroky Saúdské Arábie jdou směrem k „potrestání Ruska“ za to, že si dovolilo rozbít alianci OPEC+. Saúdové si totiž vzhledem k epidemii koronaviru přáli hlubší snížení produkce, ale to Rusko odmítlo. Ve formátu OPEC + tak došlo k hlubokému rozkolu.

Je možné, že Saúdové chtějí předvést „svaly“ a ukázat, že budou znovu hlavním světovým producentem. I na úkor těžařů, kteří potřebují vyšší cenu než Rijád, píše dále článek.

Analytici zpochybňují tento krok Saúdské Arábie. Ta totiž není imunní vůči propadu cen, i když si myslí, že získá na úkor svých rivalů tržní podíl. Jenže pod vedením korunního prince Salmána je patrné, že království činí řadu nepředvídatelných a riskantních kroků.

Rusko chtělo oficiálně více důkazů o působení koronaviru na globální ekonomiku, ale ve skutečnosti si chce vyřídit účty s USA a s těžaři břidlice. Rusko má vztek kvůli sankcím na firmu Rosněfť a na plynovod Severní proud II, hodnotí ruské motivy Financial Times.

Břidliční sektor v USA sice roste, ale jeho ziskovost klesá. A proto si Rusko myslí, že právě nyní je vhodný čas na tento sektor udeřit. Zástupce Rosněfťi tvrdí, že škrty OPEC+ v produkci byly rychle nahrazeny právě americkou ropou z břidlic.

Saúdové chtěli Moskvu dotlačit až ke škrtům kolem 4 milionů barelů za den, což jsou 4 % produkce. To Moskvu rozčílilo, protože se necítila být vůči Rijádu v postavení „mladšího partnera“, uvádí noviny dále.

Američtí těžaři mají těžké období. Jejich produkce předčila i tu ruskou i saúdskou, ale odvětví je závislé na půjčkách. Nízké ceny jsou pro americké břidličné těžaře pohromou.

Otázka je tedy: kdo s koho? Někteří analytici se domnívají, že Rusku jeho sázka nevyjde, protože pokles americké produkce nebude dost rychlý.  Řada firem ale může mít problém s refinancováním dluhů.

Také pro amerického prezidenta Donalda Trumpa je situace nesnadná. Na jedné straně jeho voliči nižší ceny přivítají, ale dlouhodobý pokles by byl problémový pro americké energetické firmy.

Koronavirus může globální poptávku snížit, což by byl šok srovnatelný s krizí v roce 2008. Velkou neznámou je, jak moc agresivně si bude počínat Saúdská Arábie. Může rychle navýšit těžbu, ale využít i svou značnou rezervní kapacitu. Rusko má tuto schopnost omezenou a nízká cena ropy, jak připomínají britské noviny, může ohrozit plány Vladimira Putina provést rozsáhlé infrastrukturní projekty.

Možná Saúdové doufali, že takto dramatický dopad cen dovede Rusko znovu k jednacímu stolu, ale to se nezdá pravděpodobné.

Ohroženy jsou akcie velkých ropných firem jako je Exxon. Ty čelí řadě rizik – nejen poklesu poptávky a ceny, ale celkově konceptu „peak oil“, tedy vyvrcholení ropné poptávky, i tlaku na využívání obnovitelných zdrojů. Řada z nich má také značné dluhy.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.