USA na válečné stezce proti dodavatelským řetězcům z Číny

Americké úřady hledají způsoby, jak dotlačit společnosti, aby přestěhovaly zdroje i výrobu z Číny. 

Administrativa Donalda Trumpa zintenzivnila tlak na likvidaci globálních průmyslových dodavatelských řetězců z Číny a zároveň zvažuje nová cla, která by Peking potrestala za to, jak zvládl koronavirovou pandemii, informuje Reuters s odvoláním ke zdrojům v administrativě.

Prezident Trump již dlouho slibuje návrat průmyslové výroby ze zahraničí do USA a koronavirová krize mu nahrává.

Keith Krach z amerického ministerstva zahraničí potvrdil, že USA nyní tyto kroky značně posílily: „Myslím, že je podstatné chápat, kde jsou kritické oblasti a kde existuje kritický úzký profil.“ Podle Kracha jde o americkou bezpečnost.

Americké úřady hledají způsoby, jak dotlačit společnosti k tomu, aby vrátily zdroje i výrobu do USA, vláda je připravena přistoupit ke stimulacím například snížením daní nebo novými dotacemi, americká administrativa pracuje na určení „životně“ důležitých oblastí výroby, kterých by se opatření měla týkat. Dosavadní Trumpova politika vůči Číně byla zákulisním bojem mezi poradci obhajujícími obchod a čínskými „jestřáby“, jejichž čas zřejmě právě nastal.

Reuters cituje nejmenovaného představitele USA: „Tento moment je dokonalou bouří, pandemie vykrystalizovala všechny obavy, které lidé mají ohledně obchodování s Čínou. Všechny peníze, o kterých si lidé mysleli, že je vydělávají byznysem s Čínou, byly nyní zastíněny několikanásobnými hospodářskými škodami.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.