EU a Čína se na ničem nedohodly

Pondělní jednání mezi nejvyššími představiteli EU a Číny skončilo bez konkrétních výsledků.

Pondělní videosummit neskončil konkrétními výsledky, informuje Euractiv. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel jednali s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a premiérem Li Kche-čchiangem.

Jednání mezi nejvyššími představiteli EU a Číny se konalo po zrušení plánovaného lipského summitu, který měl být vlajkovou lodí německého předsednictví Evropské rady. Oficiálním důvodem odkladu byla pandemie, neoficiálně se mluví o nedostatku pokroku ve stěžejních otázkách.

Po předcházející domluvě summit neskončil společným prohlášením, ale po jeho ukončení Čína ani nenabídla konání společné tiskové konference.

Von der Leyenová řekla, že partnerství s Čínou je klíčové, ale je nutné, aby vzájemné vztahy byly víc reciproční a zejména založeny na pravidlech. EU požaduje skutečně rovné podmínky.

Premiér Číny Li Kche-čchiang dal najevo, že pro Čínu je spolupráce s EU důležitější než konkurence. Řekl také, že Čína je ochotna se s EU spojit při vývoji vakcíny proti nemoci COVID-19.

EU trvá na svých hlavních požadavcích v rámci bilaterální dohody o investicích, která by zlepšila přístup na trh a řešila strukturální nerovnosti, mluvilo se též o obavách EU z vývoje v Hongkongu, sdělil evropský šéfdiplomat Josep Borell. Mezi EU a Čínou jsou dost významné rozdíly v plnění investiční dohody.

Evropská unie na Čínu apelovala v otázce klimatické neutrality, požaduje, aby Čína tohoto cíle dosáhla co nejdříve po roce 2050.

Tématem byl také Hongkong, EU vyjadřuje obavy z hongkongského zákona o bezpečnosti, který má v nejbližší době schválit Čínský národní lidový kongres. Kritici zákona ho chápou jako nástroj k omezení semiautonomní role tohoto obchodního hubu. Evropský parlament odsoudil vývoj v Hongkongu, což vedlo k rozzlobené reakci ze strany čínského parlamentu. Von der Leyenová novinářům sdělila, že pro EU jsou lidská práva a základní svobody něco, o čem se nevyjednává.

Další informace o summitu přinesl náš další dnešní článek:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.