Lukašenko chce změnu ústavy Běloruska

Běloruský prezident naznačil, že by ústava měla nově přerozdělit pravomoci mezi vládními institucemi.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko na pátečním setkání s pracovním kolektivem Běloruskalija sdělil, že chce do dvou let změnit ústavu země.

Podle běloruského prezidenta by měla být nová ústava hotová za dva roky. Nynější návrhy, které Lukašenko už dostal, podle něj nejsou dostatečně vhodné a dostatečně rozhodné. Lukašenko sdělil, že by v rámci nové ústavy mělo dojít k přerozdělení pravomocí směrem „dolů“ ke gubernátorům a představitelům okresních správ.

Pravomoci „nahoře“, jak to Lukašenko nazval, tedy pravomoci prezidenta, vlády a parlamentu by měly být definovány jasně. Ústava by se měla přijmout prostřednictvím referenda. Lukašenko dále prohlásil: „Musíme si ujasnit, jakou cestou se vydáme. Buď se vydáme cestou, kterou navrhují moje „alternativy“ prostřednictvím privatizace, reformy a tak dále – ale to nebude se mnou, já nepřistoupím na rozlomení sociální základny naší země.“

Běloruský prezident také odmítl, aby se země zůstávala u ústavy z roku 1994. Byl by to podle něj návrat do minulosti, který Bělorusko nepotřebuje. V Bělorusku nyní platí právě ústava z roku 1994, která ale prošla v roce 1996 a v roce 2004 změnami. Tyto změny byly v obou případech schváleny referendem.

Lukašenko mluvil o možnosti změny ústavy a změny pravomocí už v dubnu letošního roku. Tehdy mimo jiné řekl, že doba, kdy Bělorusko potřebovalo silnou prezidentskou moc, je minulostí. „Moc není třeba dělit, moc je nedělitelná, je potřeba obdařit vládními pravomocemi jiné struktury a větvě vládnutí,“ řekl Lukašenko v dubnu letošního roku.

Ilustrační foto: Autor – Serge Serebro, Vitebsk Popular News, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41720543

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.