Lagardeová počítá s „omezeným“ oživením

Guvernérka Evropské centrální banky se obává, že rostoucí úspory omezí domácí poptávku.

Christine Lagardeová upozornila, že domácnosti začínají spořit a poškození některých sektorů ekonomiky, např. hotelů či aerolinek, může být „nenapravitelné“.

Údaje ECB potvrzují, že úspory domácností silně vzrostly, a to na 7,3 bilionů euro, což je historický rekord. Jde jak o vynucené úspory, tak i o opatrnost v budoucích výdajích. A proto Lagardeová soudí, že oživení v EU bude jen postupné a omezené.

Podle Lagardeová se řada odvětví nejspíše trvale změní, a bude se to týkat právě létání, zábavního průmyslu či pohostinství. Guvernérka počítá i s nižším růstem produktivity kvůli méně výkonným řetězcům, na nichž se také odrazí propad mezinárodního obchodu.

Program nouzového charakteru byl ECB rozšířen na 1,35 bilionů eur. Vzrostlo půjčování vládám i soukromému sektoru. Půjčky korporátnímu sektoru se dostaly na rekordně nejvyšší úroveň za celé fungování eurozóny.

Lagardeová doufá, že na příštím summitu v půlce července bude přijat fond obnovy. Očekává, že monetární a fiskální politika půjdou „ruku v ruce“. Lagardeová si je vědoma, že veřejné i soukromé dluhy narostou opravdu masivně, zdůraznila ale také, že jejich splatnost bude v jiných kategoriích, než jsme zvyklí. Jako příklad je možné uvést stoletý rakouský dluhopis.

Obává se také dopadů na mladé lidí, na ty, kteří pracují v pohostinství například, protože to jsou pracovní místa, která „půjdou jako první“.

Ilustrační foto: Autor – European Parliament from EU – New ECB Chief Lagarde to address plenary for first time, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86949349

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.