USA by od Turecka mohly odkoupit ruský systém S-400

S návrhem přišel americký senátor, který ho vidí jako řešení patové situace kolem nákupu ruského systému a společné výroby stíhaček F-35.

Americký senátor John Thune předložil pozměňovací návrh pro zákon o obranném rozpočtu USA na rok 2020/21. Návrh by  USA umožnil nákup ruského protiraketového systému S-400 od Turecka, napsaly ruské noviny RBK s odkazem na Defense News.

Má se jednat o pokus dostat se z patové situace týkající se společné výroby amerických stíhaček F-35.

Další dva američtí senátoři navrhují, aby za nákup ruského systému došlo k uvalení sankcí na Turecko, a to v souladu se zákonem CAATSA. Sankce by měly platit pro osoby, které se na nákupu podílely.

Senátorské návrhy bude nyní projednávat Kongres a jejich přijetí je celkově s otazníkem.

Rusko a Turecko se o dodávce systému S-400 dohodly v roce 2017. V červnu 2019 Rusko dodalo Turecku první část protiraketového systému a v listopadu 2019 potom splnilo všechny svoje povinnosti v rámci dohody o dodávce. USA ostře odsoudily nákup ruského systému Tureckem, členskou zemí NATO. Turecku nabízely alternativní systém americké výroby Patriot. Washington pak Ankaře hrozil zavedením sankcí v souladu se zákonem CAATSA, který nákupy zbraní od Ruska zakazuje. Kromě toho USA ukončily spolupráci s Tureckem na výrobě stíhaček F-35.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.