Turecko podmiňuje příměří v Libyi stažením Haftara. Egyptský parlament už souhlasil s invazí

Moskva a Ankara se sice shodují na potřebě příměří, ale Turecko odmítá legitimitu Haftara a požaduje návrat Sirty a al-Džufry pod kontrolu Tripolisu. To v minulosti odmítl Egypt.

Rusko a Turecko se dohodly na tom, že budou tlačit na příměří v Libyi na středečním jednání v Istanbulu. Jenže Turecko označuje Chalífu Haftara, lídra východní Libye, za nelegitimního aktéra a požaduje, aby opustil všechny pozice, před tím, než dojde k dohodě o příměří.

Podle turecké strany je podmínkou příměří stažení Haftara a jeho jednotek na linii z roku 2015.  Znamená to, že by Haftar ztratil strategicky významné město Sirta, které je branou na libyjská ropná pole, a také leteckou základnu al-Džufra.

Vojenské síly, které Turecko podporuje jako spojenec libyjské vlády v Tripolisu, se mezitím stahují na okraje města Sitra. Spojené státy tvrdí, že na letecké základě v al-Džufře jsou umístěna ruská vojenská letadla, která mají podpořit ruské žoldáky, kteří bojují na Haftarově straně.

Invazí do Libye hrozí nyní Egypt, který je spojencem Haftara a Ruska. Už v neděli egyptský parlament odhlasoval vyslání egyptských jednotek za hranice. Turecká strana Egypt před takovým krokem varovala. Podle bezpečnostního poradce tureckého prezidenta Ibrahima Kalina se jedná o „nebezpečné vojenské dobrodružství“.

Egyptský prezident ještě předtím vystoupil s novým návrhem na politické řešení konfliktu v Libyi, který se má díky přítomnosti extrémistů a také cizího vměšování dotýkat bezpečnostních zájmů Egypta. Prezident Abd al-Fattáh as-Sisí navrhuje uzavření příměří a následné konaní nových voleb ve všech třech regionech Libye. Egyptský návrh byl přijat východolibyjskou stranou, vláda v Tripolisu odmítla.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – By Ali Zifan (vectorized map) – Derived from Template:Libyan Civil War detailed map, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47087538

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.