Pandemie v Německu upozornila na otřesné podmínky práce pro lidi z východní Evropy

Podle německého ministra práce se o problému ví roky. Němečtí zákonodárci slibují nápravu.

Koronavirová pandemie odhalila, jakým podmínkám čelí v Německu sezónní nájemní pracovníci z východní Evropy. Reportáž Deutsche Welle mluví o špatných hygienických podmínkách, nulové snaze o dodržování pravidel sociálního distancování či o neplacení přesčasů.

Nájemní pracovní síla z východní Evropy pracuje v Německu například na farmách, ale jedná se také o pracovníky na jatkách a masokombinátech, v oblasti poskytování péče nebo v dodavatelských službách. Jejich pracovní a životní podmínky jsou katastrofické. Ministr práce Hubertus Heil přiznal, že se o tomto stavu věcí ví roky. Pandemie ale ukázala, že ho už není možné ignorovat.

Jeden ze zaměstnanců masokombinátu Tönnies řekl, že zdejší zaměstnanci musejí běžně pracovat místo 8 hodin s 45minutovou přestávkou 10 až 13 hodin denně.

Sezónní pracovníci jsou najímáni prostřednictvím agentur na bázi subdodávek a jedná se tady o lidi s pracovní smlouvou uzavřenou s jinou společností. Jde tak většinou o dohodu o „kusové“ práci. Většina lidí s těmito dohodami je placena za „kus“, nikoliv za čas, který v práci tráví. Často to znamená, že smluvního počtu kusů není možno dosáhnout za normální 8 hodinovou pracovní dobu.  Kdo protestuje, je vyhozen. Německé pracovní standardy jsou ty tam.

Situace v masokombinátu Tönnies na sebe upozornila, když zde došlo k šíření koronaviru mezi pracovníky firmy. Z celkem 7 tisíc lidí jich zde onemocnělo 1500. Nejednalo se o nic překvapivého.  Federální státní zastupitelství pak podniklo právní kroky vůči společnosti a celé řadě subdodavatelů, které obviňuje z porušení německých zákonů o prevenci a kontrole šíření infekčních nemocí.

V Německu je celá řada subdodavatelů a společností k zprostředkování práce, které německým firmám poskytují pracovníky.  Je ovšem složité kontrolovat, jak je s pracovníky zacházeno.

Němečtí zákonodárci nyní na informace o pracovních a ubytovacích podmínkách pro najaté pracovníky reagují.  V plánu je nový zákon, který zakáže praxi najímání pracovníků přes subdodavatele v německém masném průmyslu od 1. ledna 2021. Společnosti budou muset lidi, kteří pro ně pracují, najmout samy.  Není jasné, zda se to bude týkat jenom masného průmyslu. Plánují se také větší kontroly pracovních podmínek ve „zranitelných“ oblastech, říká ministr práce Heil.

Pandemie v Bavorsku ukázala na další stránku problému. Na jedné z bavorských farem se nakazilo přes 170 sezónních pracovníků koronavirem. Většina z nich je z Rumunska, někteří z Bulharska, Ukrajiny a z Maďarska. Společnost přitom vědomě porušovala hygienická pravidla a další standardy. Bavorský předseda vlády Markus Söder slibuje častější kontroly podmínek na farmách v noci i ve dne.

Pandemie tak upozornila na nelidské zacházejí s pracovníky v Německu, které trvalo celé roky. Nabízí se tak možnost, aby podmínky lidí z východní Evropy, kteří do Německa přicházejí za prací, byly konečně zlepšeny, píše reportáž Deutsche Welle v závěru. Jeden z rumunských pracovníků z masokombinátu Tönnies k tomu říká, že bez pandemie by všechno zůstalo při starém.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.