Ruské „tornádo“ pomáhá Trumpovi, Čína něco chystá a do americké politiky zasahuje také Írán

Volby v USA: Zpravodajské služby USA přinesly nové hodnocení vměšování do prezidentské kampaně v USA. Rusko vidí jako „tornádo“ a Čínu jako „klimatickou změnu“.

Článek Juliana E. Barnese pro New York Times z 8. srpna 2020 (st.1 + A19) tvrdí s odvoláním na novou zprávu zpravodajských či tajných služeb USA, že Rusko poskytuje pomoc Donaldu Trumpovi v jeho předvolební kampani, zatímco Čína dává přednost tomu, aby prezident volby prohrál.

Rusko využívá celé spektrum technik, které mají zpochybnit demokratického kandidáta Joe Bidena, tvrdí představitelé amerických tajných služeb. Cílem těchto pokračujících ruských intervencí je pomoci Donaldu Trumpovi k výhře.

Představitelé tajných služeb v nové zprávě také tvrdí, že Čína dává přednost tomu, aby prezident Trump v listopadových volbách neobstál a uvažuje o tom, zda podniknout nebo nepodniknout v tomto směru agresivnější akci. Ovšem za mnohem větší hrozbu označily tajné služby Rusko, protože Čína sice má zájem na ovlivnění americké politiky, ale její vedení se ještě nerozhodlo ohledně zapojení se do americké předvolební kampaně. Autor článku míní, že hodnocení americké komunity tajných služeb je opatrné a bere v potaz skutečnost, že její předchozí zjištění měla horkou politickou dohru.

Bílý dům odmítá, že by nějakým způsobem spolupracoval nebo se snad spiknul s Moskvou. Demokraté mají naopak obavy z toho, že americké tajné služby jsou nedostatečně přímé ohledně preferencí Ruska pro Trumpa.

Nové hodnocení se snaží odlišit „škálu kroků“, které provádí Moskva k ovlivnění voleb v USA a hodnocení, že Čína dává přednost tomu, aby Trump volby nevyhrál. Hodnocení dále cituje proruské síly na Ukrajině, které mají poškodit Bidena a také zmiňuje postavy spojené s Kremlem, které se snaží posílit Trumpovu kandidaturu na sociálních sítích a v ruské televizi (sic! – redakce). Čína zatím signalizovala svoji pozici jen prostřednictvím veřejné kritiky tvrdé linie administrativy proti Pekingu. Zpráva také hovoří o tom, že se americkou politiku snaží ovlivnit Írán.

Představitelé tajných služeb USA hodnotí Rusko jako „tornádo“, které má možnost poškodit americkou demokracii v daný moment. Čína je podle nich „klimatická změna“ – je to skutečná a velká hrozba ale spíše v dlouhodobém horizontu. Ohledně přímého vměšování Číny do prezidentských voleb nejsou jasnější představy. Tajné služby zatím jen informovaly, že Peking svůj zájem zaměřuje na státní a lokální volby.  Celé hodnocení bylo zveřejněno bez dalších upřesnění, protože tajné služby musejí chránit svoje zdroje informací.  Služby jsou také toho mínění, že politickému boji ohledně těchto zpráv se nedá vyhnout. Ovšem tento boj hraje na ruku protivníkům USA.

Šéf americké kontrarozvědky William R. Evanina řekl, že pro protivníky by bylo těžké zmanipulovat volební výsledky ve velkém. Přesto se tyto země snaží o vměšování do volebního procesu nebo podnikají kroky, které zpochybňují volební výsledky a jejich legitimitu.

Tajné služby ve zprávě hovoří o Andreji Děrkačovi, ukrajinském poslanci, který zveřejňuje záznamy rozhovorů mezi tehdejším viceprezidentem Joe Bidenem a ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem. Rozhovory naznačují, že Biden byl zkorumpován. Děrkač má být podle zprávy „proruský“ a má být napojen na ruské tajné služby. Kongres dostal také další informace o ruských pokusech očernit bývalého viceprezidenta USA a nyní kandidáta na prezidenta, Bidena „jako zkorumpovaného“.  Není jasné, jak efektivní tyto pokusy očernit Bidena jako korupčníka jsou, protože zpravodajské služby se zaměřují jenom na záměry cizích vlád, nikoliv na hodnocení efektivity těchto pokusů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.