Velká Británie je v recesi. V druhém čtvrtletí její hospodářství kleslo o 20,4 %

Britský propad je hlubší než v případě jiných evropských ekonomik, zvláště pak Německa a Francie. Zemi čeká růst nezaměstnanosti.

Britská ekonomika se ocitla v recesi, jak ukazují středeční oficiální čísla o zmenšení hospodářství o 20,4 % v druhém čtvrtletí letošního roku. Má se jednat o důsledek karanténních opatření.

V prvním čtvrtletí letošního roku se ekonomika Velké Británie propadla o 2,2 %. Británie se ke karanténnímu uzavření ekonomiky přidala až na konci prvního čtvrtletí, tj. 23. března.

Znamená to, že je britské hospodářství v recesi, která se běžně definuje jako propad ve dvou čtvrtletích za sebou. Britský propad je hlubší než v případě jiných evropských ekonomik, zvláště pak Německa a Francie.

Britský statistický úřad poskytuje ale také údaje po měsících. V případě července zafixoval růst britské ekonomiky v hodnotě 8,7 %. Naznačuje to, že se ekonomika oživuje v souvislosti s obnovením hospodářské aktivity ve výrobě a stavebnictví.

Britská vláda doufá v tom, že ekonomice pomohou i další kroky, jako je například otevření restaurací a hospod. Nicméně s ohledem na hloubku poklesu bude nevyhnutelný rychlý růst nezaměstnanosti. Vláda se doposud snažila kontrolovat nezaměstnanost prostřednictvím zvláštní podpory pro nejvíce postižené firmy. Asi 1,2 milionu zaměstnavatelů využilo tohoto vládního programu, který pak částkou 33,8 miliard liber podpořil 9,6 milionů zaměstnanců na nucené dovolené. Podle vyjádření ministra financí Rishi Sunaka skončí tento program letos v říjnu, protože podle něj brání lidem v tom, aby si hledali novou práci nebo se snažili o získání nové kvalifikace k zajištění nové práce.

Některé odhady míní, že nezaměstnanost v Británii se zvýší dvakrát, nad 3 miliony lidí. Je to nejhorší číslo od 80. let 20. století, což vede k volání po zachování podpůrného programu.

Britská ekonomika bude v nejbližších měsících čelit ještě dalším problémům, kromě těch spojených s dopady pandemie. Velká nejistota panuje ohledně budoucích obchodních vztahů mezi Británií a Evropskou unií po odchodu země s EU letos v lednu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.