Berlín zakázal Korona-demonstrace

Má se jednat o rozhodnutí mezi právem na shromažďování a právem na život.

Berlínské úřady zakázaly naplánovanou demonstraci s tématem kritiky koronavirové politiky. Demonstrace by s největší pravděpodobností narušila nařízení týkající se ochrany před infekcí.

Zkušenosti z minulých demonstrací ukázaly, že byla záměrně porušována pravidla týkající se hygieny. Nejde o rozhodnutí proti svobodě shromažďování, ale jde o rozhodnutí směřující k dodržení ochrany před šířením infekce. Jsme stále uprostřed pandemie, píše Tagesschau a počty nakažených opět stoupají.

Je potřeba se rozhodnout mezi právem na shromažďování a právem na život, to druhé má samozřejmě přednost.

Politici z německé sociální demokracie také říkají, že svoboda shromažďování neznamená, že se někdo staví nad platné právo. Je to prý velké poučení z akcí, které se v Berlíně konaly na začátku srpna. Při demonstracích ze začátku srpna nebyly dodrženy podmínky probrané s policií – nošení roušek a dodržování odstupů 1,5 metru. Stát se nenechá znovu vodit za nos, zaznívá z Berlína.

Velká demonstrace pod názvem „Oslava svobody a míru“ se měla konat pod záštitou iniciativy Querdenken 711, která je spjatá s podnikatelem ze Stuttgartu Michaelem Ballwegem. Očekávaly se tisíce lidí, kteří, jak píše článek dále, patří mezi ty, kteří popírají koronavirus, šíří konspirace, jsou ezoteriky a také pravicovými extremisty.

Plán účastníků demonstrace byl projít skrz město, policie očekávala asi 17 000 účastníků. Paušální zákaz demonstrace, i když na základě pandemie, není zcela v souladu s ústavou, píše ale Tagesschau.

Policie má postupovat důsledně, pokud by se začaly i tak vytvářet větší skupiny lidí. Není možné, aby se Berlín stal znovu jevištěm pro konspirátory a pravicové extremisty. 1. srpna se konala v Berlíně velká demonstrace, na níž nebyla dodržována pravidla a policie ji rozpustila. Policie uvedla asi 20 000 účastníků, zatímco na opačné straně se hovořilo dokonce až o 1,3 milionech lidí, což je i podle rešerší ARD zcela nerealistické číslo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.