TikTok je jen začátek. Těšte se na třicetiletou válku USA a Číny

Konflikt USA a Číny bude trvat celou jednu generaci a je třeba si na něj zvykat.

Poslední vývoj kolem aplikace TikTok vidí Hamish McRae na stránkách novin The Independent  (21/09/20, str. 74-75) jen jako drobnou šarvátku v nadcházející třicet let trvající válce. Tato válka bude pokračovat i po listopadových prezidentských volbách, ať už v Bílém domě bude kdokoliv. Pasta se do tuby nevrátí a tohle je o moci. Spojené státy v posledních třech dekádách Čínu podporovaly a zformovaly svůj vztah k ní v rámci určité symbiózy, kterou akademici nazvali „Chimerica“. Čína tento symbiotický vztah podporovala, protože čtyřkrát zvýšil její HDP.

Aranžmá mezi Čínou a USA poškodila už finanční krize mezi roky 2008-2009 a nyní se rozsypalo na kusy. Jedním prvkem ruptury je obchodní válka Donalda Trumpa, druhým vlastní ambice Číny v Hongkongu a Jihočínském moři. USA využívají svého vlivu k tomu, aby zabránily technologické firmě Huawei poskytovat komunikační technologie a vybavení jiným zemím. Tam, kde se terč zdá být „měkkým“ (a TikTok tak vypadá), jdou Spojené státy do útoku. Využívají finančních zbraní a metody cukru a biče.

Je to drsné, ale bude to drsnější. Kdokoliv se stane prezidentem a jakkoliv bude vypadat americký Kongres, bitva s Čínou bude pokračovat v souvislosti s tím, jak Čína postupně převezme ekonomickou velikost USA. Čína sice zůstane, nejspíš navždycky, chudší z hlediska HDP na hlavu, ale velikost její populace a schopnost dohnat USA v aplikaci technologií, které vymysleli jinde, Číně zajistí, že opět zaujme pozici, kterou měla v první polovině 19. století. Je to skoro nevyhnutelné.

Ostatní svět se bude snažit zůstat mimo tento konflikt, ale stejně do něj bude, jako v případě Huawei, vtažen. Británie nemá nad čím dumat, USA jsou pro ni největším exportním partnerem. Bude to znamenat, že se prostě stane mladším partnerem Spojených států? Tedy, ano, ale s vlastní nezávislostí, tvrdí McRae dále. Británie nemá podobně jako zbytek Evropy velké technologické společnosti. Kromě jedné, která je momentálně dost důležitá. Je to firma ARM z Cambridge, která vyvíjí většinu čipů do mobilních telefonů ve světě. Patří japonskému konglomerátu, bance SoftBank, ale bude prodána, aspoň podle plánu, americké firmě Nvidia za 40 miliard dolarů. Šéf firmy v dopise Financial Times napsal, že takový prodej bude pohroma. SoftBanka ponechala kontrolu nad vědeckým vývojem firmy v Cambridgi, ale Nvidia chce výzkum přesunout do USA, se všemi důsledky pro Cambridge, Británii i pro evropské technologie, píše McRae.

Na výsledek jednání je třeba počkat. Britská vláda má možnost intervenovat, aby Nvidia dodržela závazky a ponechala sídlo firmy v Británii. Ovšem je tragédií, že britský finanční establishment doteď nepodpořil britský technologický průmysl způsobem, jakým to dělají v USA. Plán prodat firmu specializující se na čipy do USA přináší bitvu mezi USA a Čínou na britský práh, upozorňuje dále McRae.

Jedno je však jisté, tato bitva bude trvat celou jednu generaci. Musíme si na to zvykat a snažit se jednat nezávisle a přímo s každým, i když to nakonec bude znamenat, že se Británie sblíží s USA.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.