Centrista Laschet zatím vede jako nástupce Merkelové, tvrdí zdroje z CDU

Armin Laschet je považován za pravděpodobného vítěze vnitrostranické soutěže o post předsedy strany a kandidáta na spolkového kancléře.

Devětapadesátiletý Armin Laschet se stává jedním z nejsilnějších kandidátů na post spolkového kancléře po odchodu Angely Merkelové. Tvrdí to skoro dvě desítky zdrojů z německé CDU.

Premiér spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Laschet se prezentuje jako pokračovatel Merkelové. Postupně získává většinu mezi stranickými delegáty (je jich celkem 1001), kteří mají v prosinci vybírat nového předsedu CDU.

Jeho hlavním rivalem je podnikatel Friedrich Merz, který se vyznačuje schopností vyjadřovat se k věci a mezi německými voliči je populárnější. Laschet se zase spoléhá na svou pověst osvědčeného manažera se středovými názory, která by měla vyvážit jeho nedostatečné osobní charisma.

Podle anonymních informací jednoho z poslanců CDU v Bundestagu je nyní Laschet považován za pravděpodobného vítěze vnitrostranické soutěže. Stranické zdroje tvrdí, že Laschet by se měl stát kandidátem CDU a sesterské bavorské CSU na post spolkového kancléře. Nové spolkové volby se budou konat v říjnu 2021. Laschet se v poslední době snaží vybudovat si i mezinárodní postavení. V letošním roce se soukromě setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Marconem a s papežem Františkem, navštívil uprchlický tábor v Řecku, cestoval do Izraele a setkal se s představiteli EU v Bruselu.

Laschetovy centristické názory by podle hlasů z CDU měly straně dopomoci k vytvoření budoucí vládní koalice se Stranou zelených, jejíž podpora v Německu roste. Podle průzkumu veřejného mínění budou právě Zelení nejpravděpodobnějším koaličním partnerem CDU/CSU v nové vládě.

Ilustrační foto: Autor – Kasa Fue, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87487336

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.