Arménská diaspora pomohla krajanům částkou 120 milionu dolarů

Dary členů skoro osmimilionové diaspory pomáhají zajistit urgentní potřeby a lékařskou pomoc i přístřeší v Náhorním Karabachu i v Arménii.

Arménská diaspora se snaží od vypuknutí konfliktu v Náhorním Karabachu pomoct svým krajanům doma prostřednictvím darů a dobročinnosti.

Zatímco v Arménii žijí 3 miliony lidí, celosvětová diaspora Arménů čítá kolem 8 milionů lidí. Dary pomáhají zajistit urgentní potřeby a lékařskou pomoc i přístřeší. Arméni pracující v zahraničí nebo žijící za oceánem mají ale také dlouhou tradici remitencí, tj. zasílání peněžních prostředků příbuzným domů.

V roce 2019 remitence tvořily kolem 11 % ročního hospodářského výkonu země. Letos se ale díky pandemii snížily o 20 %. Arménskou ekonomiku také poškodila samotná pandemie a nyní se potýká s obnoveným konfliktem v Náhorním Karabachu, arménskou enklávou oficiálně na území Ázerbájdžánu.

Diaspora by ale stále mohla přijít místní ekonomice na pomoc. Od konce září se už vybralo 120 milionů dolarů na humanitární účely.

Známá americká hvězda reality show arménského původu Kim Kardashian sdělila, že poskytla 1 milion dolarů americko-arménskému fondu, který financuje humanitární a infrastrukturní potřeby v Arménii a v Náhorním Karabachu.

Aktivní je také fotbalista Henrikh Mkhitarjan, který na sociálních sítích propaguje finanční pomoc Arménii a žádá Rusko, Francii a Spojené státy, aby dosáhly míru a zabránily humanitární katastrofě.

Připojují se i další, například členové arménské komunity v Londýně. „Je to okamžik neklidu pro Arménce, máme zdálky obavy, ale poskytnutí peněz je způsob dosažení vnitřního míru, když víte, že pomáháte naší zemi, aby bránila sebe a svoje lidi,“ svěřil se jeden z členů londýnské diaspory Derenik Grigorian o svých motivech. Grigorian upozorňuje také na to, že Arménie má na rozdíl od Ázerbájdžánu s jeho nalezišti ropy a plynu menší finanční a vojenské možnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.