Evropská komise začala s právními kroky proti Kypru a Maltě kvůli „zlatým pasům“

Komise považuje tato schémata, která umožňovala „nákup“ občanství, za porušení evropského práva.

Evropská komise v úterý zahájila právní kroky proti Kypru a Maltě v souvislosti se schématy „zlatých pasů“, které Komise považuje za nelegální.

Programy na získání občanství za úplatu pro bohaté investory označila Komise za něco, co je v rozporu s evropským právem. V prohlášení Komise je uvedeno, že udělování občanství těchto zemí, a tedy i evropského občanství, na základě předjednaných finančních podmínek nebo investic je v rozporu s článkem 4 (3) Dohody o Evropské unii.

Komise také uvedla, že důsledky takových programů se netýkají jenom uvedených zemí, ale všech členských zemí. Evropští občané mají rovná práva, která jim například umožňují volné právo pohybu, pobytu a práce po celé EU. „Zlaté pasy“ jsou přitom spojeny s obavami, které se týkají praní špinavých peněz.

Vlády Kypru a Malty mají nyní dva měsíce na formální odpověď Komisi a budou pod tlakem, aby jejich reakce byla „uspokojivá“. Komise se také může obrátit na Soudní dvůr Evropské unie.

Kypr se s platností od 1. listopadu letošního roku tohoto schématu vzdal a zrušil ho. Informace o zlatých pasech jsme přinesli v tomto článku. Zájem o tato schémata vyvolala reportáž televize Al Jazeera. Program nákupu občanství na Kypru fungoval od roku 2013.

Psali jsme:

EU má problém se „zlatými pasy“, ukázal skandál na Kypru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.