Estonský ministr musel rezignovat. Snil o občanské válce v USA

Komentáře dnes už bývalého ministra vnitra o prezidentských volbách v USA a občanské válce vyvolaly vlnu kritiky.

V Estonsku rezignoval ministr vnitra Mart Helme poté, co jeho komentáře o výsledku amerických voleb vyvolaly vlnu kritiky. Helme, člen populistické strany EKRE, zpochybnil v rozhlasovém rozhovoru důvěryhodnost vítězství Joe Bidena, podpořil tvrzení kampaně prezidenta Donalda Trumpa a Bidena popsal jako „zkorumpovaného člověka“. Estonský ministr se s posluchači podělil i o jeden ze svých „snů“, němž by v USA vypukla občanská válka, ve které by vyhrála spravedlnost a Trump by zůstal prezidentem země.

S podobným názorem o „jasně“ zfalšovaných volbách v USA vystoupil v estonském rozhlase i předseda strany EKRE (a syn Marta) Martin Helme.

Estonská prezidentka Kersti Kaljulaid, ministr zahraničí Urmas Reinsalu a ministr obrany Juri Luik jejich připomínky rychle odsoudili. Podle mistra obrany Estonska Helmova slova „podkopávají estonskou bezpečnost a hrozí zhoršením americko-estonských vztahů“.

Po své rezignaci Mart Helme obvinil estonská média z urážky na cti a odmítl, že by nějak ohrozil bezpečnost země a vztahy s USA.

V případě Helmeho se nejedná o první podobný incident. Helme coby člen estonské vlády nazval před časem současnou finskou premiérku Sannu Marinovou „pokladní“. Vyzval také estonské gaye, aby se vystěhovali do Švédska.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.