Rusko omezí dovozy v zahraničí vyrobených dronů

Jako důvod se uvádí především ochrana státního tajemství.

Ruská vláda chce omezit možnosti nákupu v zahraniční vyrobených dronů (tj. bezpilotních leteckých systémů) pro státní a municipální využití. Informaci přinesly ruské noviny Vědomosti na základě informací z jednání ruské vlády, která k tomu od listopadu uplynulého roku připravuje nový zákon.

Omezení by se měla týkat všech typů bezpilotních dronů, které jsou pořizovány prostřednictvím mechanismu státních nákupů pro státní a komunální účely. Důvodem je, že drony, které pracují v malé výšce, jsou schopny předat velmi detailní informace, včetně takových, které odpovídají státnímu tajemství a mohly by se dostat do cizích rukou.

Podobná omezení dovozu mají ve vztahu k různým typům zbraní i další země, sdělil tiskový mluvčí autonomní neziskové organizace Platforma NTI, Jurij Sušinov. Děnis Fedutinov, hlavní redaktor časopisu Bezpilotní letectví, řekl, že ruští výrobci by měli být schopni domácí potřeby naplnit. K podobným krokům se podle Fedutinova před časem rozhodly také Spojené státy, které argumentovaly bezpečností, ačkoliv hlavním motivem byla protekcionistická politika.

Objem ruského trhu s drony v roce 2019 vzrostl na 9,1 miliard rublů, v roce 2017 činil 3,7 miliardy rublů. Světový trh s drony podle odhadů dosahuje výše 18 miliard dolarů, takže ruský podíl činí kolem 0,7 %.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.