USA a Francie chtějí od Ruska vyjasnění úlohy Turecka v Karabachu

Mezitím má na území Ázerbájdžánu vzniknout vojenské monitorovací centrum Ruska a Turecka.

Z jednání mezi americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem a jeho francouzským kolegou Jean-Yves Le Drianem vyplynulo, že USA a Francie jako spolupředsedové Minské skupiny OBSE budou od Moskvy požadovat další informace o podmínkách příměří v Náhorním Karabachu a o úloze Turecka.

Oba šéfdiplomaté po jednání řekli, že Rusko pozvalo oba spolupředsedy Minské skupiny do Moskvy k dalšímu vyjasnění situace kolem Náhorního Karabachu, jednání zatím probíhala jen telefonicky.

Tématem Pompeova a Le Drianova jednání bylo také Turecko s ohledem na neshody, které s ním obě země v poslední době mají v oblasti východního Středomoří, Libye, Sýrie a v dalších oblastech. Pompeo v rozhovoru s francouzským listem Le Figaro vyjádřil znepokojení nad růstem vojenského potenciálu Turecka (země je členem NATO a spojencem USA – pozn. red.). Na adresu Náhorního Karabachu Pompeo řekl, že rámcem pro regulování konfliktu by měla být Minská skupina.

Mezitím Putinův mluvčí Dmitrij Peskov informoval o novém dekretu tureckého prezidenta o vyslání tureckých jednotek do Ázerbájdžánu. Podle Peskova na území Ázerbajdžánu vznikne společné monitorovací centrum Turecka a Ruska. „Na území Ázerbájdžánu bude monitorovací centrum, kam je nutné vyslat turecké vojáky. Jedná se o plnění vnitřních procedur, vyžadovaných zákony Turecké republiky,“ řekl Peskov dále s tím, že zmíněný prezidentský dekret je vnitřní věcí Turecka. Vznik monitorovacího centra v Ázerbájdžánu je podle Peskova výsledkem dohod mezi Ruskem a Tureckem.

Dekret tureckého prezidenta o vyslání vojska do Ázerbájdžánu spojuje vyslání vojáků s národními zájmy Turecka. Monitorovací centrum má podle dokumentu přispět k „zajištění míru a stability na jižním Kavkaze“ s ohledem na zachování územní celistvosti Ázerbájdžánu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.