Německu dochází trpělivost s Tureckem

Německý ministr zahraničí naznačil, že pohár trpělivosti Berlína brzy přeteče.

Berlínu stále více dochází trpělivost s Tureckem, píše Politico. Německý ministr zahraničí Heiko Maas ve čtvrtek (19. listopadu) vyzval Ankaru, aby přestala s provokacemi ve východním Středomoří. Pokud nepřestane bude Turecko čelit evropským sankcím.

Rovněž šéf evropské diplomacie Josep Borell zvýšil tlak na tureckou stranu, když Ankaru varoval před tím, že se stále více vzdaluje EU a blok se přibližuje k „zlomovému bodu“ ve vztazích k Turecku.

Představitelé členských zemí EU se na říjnovém summitu Evropské rady dohodli na to, že na dalším, prosincovém summitu, přijmou vůči Turecku „adekvátní“ opatření v případě, že Turecko nezastaví „nezákonné aktivity“ vůči Kypru a Řecku. Lídři zemí EU naznačili, že EU pak využije „všech nástrojů“, které má po ruce – což byla jasná narážka na sankce.

Navzdory tomu napětí s Tureckem posiluje – Ankara rozšířila průzkum zemního plynu ve východním Středomoří nebo došlo ke kontroverzní návštěvě tureckého prezidenta Erdoğana.

Maas na posledním jednání ministrů zahraničních věcí prohlásil, že „je na Turecku, aby rozhodlo, jaká rozhodnutí přijme Evropská rada v prosinci“. Dodal: „Nebudou-li do prosince z Turecka žádné pozitivní signály a jen další provokace, jako byla Erdoğanova návštěva Severního Kypru, pak nás jistě čeká obtížná debata.“

Německý šéfdiplomat potom přiznal, že by to znamenalo, že sankce proti Turecku budou znovu na stole.

Politico vidí ve slovech německého ministra zahraničí zostření pozice Berlína. Německo dříve zaujímalo opatrnější postoj na rozdíl od některých jiných členských zemí EU, zejména Francie.

Kancléřka Angela Merkelová se snažila o pozitivní naladění vztahů mezi EU a Tureckem a slíbila Ankaře posílení politických, hospodářských a sociálních vazeb, pokud to sníží napětí. Šéf evropské diplomacie Borrell všech po čtvrteční schůzce ministrů zahraničí prohlásil, že „návrat k pozitivní agendě“ s Ankarou, kterou prosazuje Německo, by „vyžadoval zásadní změnu postoje na turecké straně“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.