Činy, slova nestačí, vzkazuje Francie Erdoğanovi

V kritice Turecka se o víkendu k Německu přidala Francie. Očekává od něj deeskalaci napětí činy, nikoliv jen slovními deklaracemi.

Po Německu vyzvala také Francie tureckou stranu k deeskalaci mezinárodního napětí, a to nikoliv slovy, ale především činy, Ankaře totiž hrozí další sankce.

Podle slov francouzského ministra zahraničí Jean-Yves Le Driana bude pro tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana „snadné“ zmírnit současné napětí ve východním Středomoří, v Libyi i v Náhorním Karabachu.

Le Drian v nedělním rozhovoru s francouzskými médii řekl doslova: „Uklidňující Erdoğanova prohlášení, která jsme slyšeli v posledních dvou třech dnech, nestačí, potřebujeme činy.“ Francie tak reagovala na Erdoğanův pokus oslovit Evropskou unii. Turecký prezident varoval před manipulacemi během eskalace napětí ve východním Středomoří.

„Máme mnoho neshod“, řekl ministr zahraničí Le Drian, tureckou politiku označil za „rozpínavou“ a „agresivní“ vůči dvěma členským zemím EU, Řecku a Kypru. Vedle toho obvinil Turecko, že do Náhorního Karabachu, kde za zprostředkování Ruska došlo k uzavření míru mezi Arménií a Ázerbájdžánem, posílá „syrské žoldáky“.

Prosincový summit EU má „ověřit závazky“ Turecka, které se týkají různých problematických oblastí. Říjnový summit se rozhodl postupovat vůči Turecku metodou „cukru a biče“, takže sankce proti Ankaře odložil.

Prezident Erdoğan v sobotním videoprojevu na sjezdu své vládnoucí strany uvedl, že očekává, že „EU dodrží své sliby, nebude nás diskriminovat nebo se alespoň nestane nástrojem k otevření nepřátelství namířených proti naší zemi“. Zdůraznil, že Turecko chápe jako nedílnou součást Evropy.

Psali jsme:

Německu dochází trpělivost s Tureckem

Ilustrační foto: Autor – Jacques Paquier – Le Drian_, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79425968

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.