Japonsko protestovalo proti rozmístění ruského S-300 na Kurilách

Tokio vyjádřilo svůj protest proti umístění ruského protiraketového systému na sporných Kurilských ostrovech.

Japonsko  protestovalo proti umístění ruského protiraketového systému S-300 na Kurilských ostrovech, o kterém informovalo ruské ministerstvo obrany.

Tokijská vláda vyjádřila v minulém týdnu protest proti tomuto kroku Ruska. „Neustále shromažďujeme informace o ruských vojenských akcích na severních územích (japonský termín pro Kurilské ostrovy). 1. prosince vyjádřilo japonské velvyslanectví v Rusku protest ruskému ministerstvu zahraničí a konstatovalo, že „takové akce souvisejí s posilováním ruského vojenského potenciálu a jsou neslučitelné s postavením naší země na těchto ostrovech.“

Generální tajemník japonské vlády, Kacunobu Kato potom řekl, že japonské úřady budou i nadále monitorovat kroky Ruska na Dálném východě a sledovat jejich vliv na zajištění bezpečnosti.

Ruské ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že na ostrovech Kurilského hřebene byly uvedeny do pohotovosti bojové posádky protiletadlového raketového systému S-300V4 Východního vojenského okruhu. S-300V4 je moderní vysoce mobilní systém protivzdušné obrany. Je navržen tak, aby pokrýval důležité objekty před údery balistických a aerodynamických prostředků vzdušného útoku.

Kurilské ostrovy jsou předmětem územního sporu mezi Japonskem a Ruskem dlouhá desetiletí. Obě země se stále nedohodly na uzavření mírové dohody po skončení druhé světové války. Hlavní překážkou je totiž právě status Kuril.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.