Globální Británie: Londýn podepsal dvě nové obchodní dohody a poohlíží se po Asii

Postbrexitové smlouvy se Singapurem a Vietnamem kopírují dohody s EU. Nicméně Londýn míří na ASEAN i na Komplexní a progresivní dohodu o Transpacifickém partnerství.

Nejistota kolem budoucnosti obchodních vztahů mezi EU a Británií neodradila v uplynulých měsících Londýn od toho, aby se snažil o to, stát se novou silou v globálním a zejména asijském obchodě, napsali pro Asia Times David Hutt a Nile Bowie.

Ještě ani neskončilo chaotické chaotické období britského odcházení z evropského jednotného trhu, a Británie se už poohlíží po bilaterárních dohodách a po členstvích v regionálních obchodních blocích v Asii.

V rámci toho už Londýn oznámil nové obchodní dohody se Singapurem a Vietnamem. Obě tyto dohody jsou považovány za symbolické rozšíření britského opěrného bodu v Asii. Do značné míry ale kopírují obchodní dohody mezi Singapurem a Hanojí a Evropskou unií. Mohly by také připravit půdu pro podobné pakty se státy skupiny ASEAN (Sdružení národů jihovýchodní Asie), neboť Británie zde, především v oblasti Indo-Tichomoří, počítá s aktivnější rolí.

Proces odchodu Británie z EU doprovázely od roku 2016 plány na „globální Británii“. Tehdejší ministr zahraničí Boris Johnson v prosinci 2016 prohlásil, že se zájmy země vrátí do Asie a citoval přitom Rudyarda Kiplinga.

Někteří měli za to, že se tak Johnson snažil v rámci tohoto geopolitické obratu evokovat britskou imperiální velikost, která opadla v 50. letech 20. století. Jiní tvrdí, že důraz na Asii je jen rétorickou záminkou, jak zlehčit odchod Velké Británie z Evropské unie jako něco, co má ekonomické výhody a umožní zemi navázat obchodní vztahy se zeměmi Asie, které budou řídit ekonomiku 21. století.

Autoři ale upozorňují na to, že Británie nyní dokázala uzavřít obchodní dohody se dvěma zeměmi v Asii, se kterými má vlastní obchodní dohody také Evropská unie. Umožní jí to pokračovat v obchodních vztazích s těmito zeměmi i po odchodu z EU.

Obchodní dohoda s Vietnamem z 11. prosince zajišťuje Británii trvalý přístup do jedné z nejrychleji rostoucích a nejotevřenějších ekonomik v Asii za preferenčních podmínek, které zruší 99 % cel na bilaterální obchod v hodnotě kolem 7,58 miliardy amerických dolarů (2019) na celkem sedm let. Velká Británie je druhým největším vývozním trhem Vietnamu v Evropě. Je klíčovou destinací pro jeho oděvy, plody moře a dřevěný nábytek. Jde o jednu z desítek dohod o kontinuitě, ke které Británii donutil brexit.

V případě Singapuru pokryje dohoda obchod obou zemí se zbožím a se službami (v hodnotě 22 miliard dolarů).  Jakmile vstoupí v platnost, budou zrušena cla na 84 % singapurského vývozu do Británie (potravinářské výrobky, elektronika, léčiva a petrochemie). Všechna zbývající cla mají být zrušena do listopadu 2024 (stejně jako je tomu v případě obchodní dohody Singapuru a EU).

V roce 2021 se Singapur a Británie chtějí zaměřit na dosažení dohody o digitální ekonomice. Dohoda by vytvořila moderní pravidla pro digitální obchod a finanční službu mezi Evropou a Asií. Celkově slouží dohody Británie a Singapuru jako předloha pro obchodní smlouvy, o které chce Londýn usilovat v rámci skupiny ASEAN, připomíná článek dále.

Plánované rozšíření britského vlivu a vazeb v indo-tichomořském regionu se shoduje s cíli Evropské unie, píšou autoři. EU povýšila v prosinci svoje vztahy s ASEANem na „strategické partnerství“ a projednává se o celé řadě opatřeních s rychle rostoucím blokem deseti zemí ve východní Asii s asi 650 miliony lidí.

Londýn už v lednu letošního roku otevřel novou centrálu pro ASEAN v indonéském hlavním městě Jakartě.  Angličtina zůstává lingua franca regionu. Británie ohýbá další měkkou sílu: v neposlední řadě se jedná o přitažlivost britských univerzit pro mladíky z jihovýchodní Asie.

Vedle toho má ale v regionu také svou tvrdou sílu, jakou jiné evropské státy postrádají. Od získání nezávislosti zůstal v Bruneji pluk Gurkhů, zatímco královské námořnictvo má také přístup k základnám v Singapuru.

Pět válečných lodí britského námořnictva bylo v letech 2018-2020 vysláno do oblasti Indo-Tichomoří. V roce 2019 se objevily informace o snaze Londýna otevřít zde novou námořní základnu.

V obchodní oblasti podepsala v říjnu Velká Británie s Japonskem svou první velkou obchodní dohodu po brexitu. Analytici ji hodnotí jako odrazový můstek k připojení se ke Komplexní a progresivní dohodě o Transpacifickém partnerství (CPTPP), která zahrnuje Austrálii, Brunej, Japonsko, Malajsii, Nový Zéland, Singapur a Vietnam. Počátkem roku 2021 chce Londýn požádat o členství.

Přistoupením k této dohodě by Británie získala preferenční obchodní podmínky s některými ze svých klíčových mimoevropských obchodních partnerů. Nemusela by pak bilaterálně dojednat několik nových obchodních dohod. To představuje pro Velkou Británii, která se sama snaží vybudovat svět po brexitu, výhodu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.