Evropská unie není připravena na dobré vztahy s Ruskem, míní Lavrov

Nicméně Rusko má dobré vztahy s Chorvatskem. Jednání ministrů zahraničí Ruska a Chorvatska mělo být pobídkou na pokračování pozitivního trendu ve vztazích obou zemí.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po jednání s chorvatským protějškem Gordanem Grlićem Radmanem řekl, že „EU není zcela připravena na dobré vztahy s Ruskem, ale Rusko má dobré vztahy s Chorvatskem“, uvádí Euractiv.  Chorvatský šéfdiplomat jejich schůzku označil za „pobídku k pokračování pozitivního trendu“ ve vztazích.

Euractiv bez uvedení dalších informací tvrdí, že se Moskva v poslední době snaží o změnu vnímání v oblasti západního Balkánu. Radman po jednání zdůraznil, že navzdory „skutečným výzvám“ by komunikační kanály měly zůstat „otevřené“.

Lavrov na jednání chorvatskou stranu ujistil, že Rusko ctí Daytonské dohody z roku 1995, které ukončily válku v Bosně a Hercegovině. „Záhřeb a Moskva mají společný jednotný postoj“, pokud jde o respektování rovnosti tří konstitutivních národů, řekl k tomu Lavrov.

Ruský ministr také řekl, že by se mělo respektovat rozhodnutí Republiky srbské o neutralitě, což znamená, že Bosna a Hercegovina se nemůže stát dalším členem NATO.

Zazněla také kritika na adresu USA. Lavrov totiž řekl, že jsou to Spojené státy, kdo destabilizuje východní Středomoří a také podkopávají pravoslaví (včetně Ukrajiny). Lavrov také řekl, že Moskva doufá v to, že nová administrativa Joe Bidena změní přístup k dohodě Nový START, jejíž platnost skončí 6. února.

Kromě toho ruský ministr odmítl obvinění západních zemí z toho, že se ruské úřady pokusily otrávit jednoho z opozičních politiků, Alexeje Navalného. Lavrov mimo jiné řekl, že dvoudenní mlčení Moskvy, které se týkalo informací německých úřadů o činu, se na Západě hned vykládá jako přiznání viny. „Myslím, že ubohost tohoto přístupu je zřejmá každému soudnému člověku,“ uzavřel Lavrov.

Ilustrační foto: Autor – MSC via Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.