EU by měla přestat mluvit špatnou angličtinou

Francouzský ministr pro evropské záležitosti kritizoval využívání angličtiny ke komunikaci v EU.

Podle francouzského ministra pro evropské záležitosti Clementa Beauneho by po odchodu Velké Británie z Evropské unie měla unie přestat mluvit „typem špatné angličtiny“, informoval web Politico. Namísto toho by měla podpořit jazykovou diverzitu, řekl Beaune novinářům. „Naučme se zase mluvit našimi jazyky,“ sdělil dále francouzský ministr s tím, že pro lidi bude těžké pochopit, proč se v EU i nadále špatná angličtina používá.

Angličtina byla dlouhou dobu pracovním jazykem Evropské unie, zvláště poté, co došlo k jejímu druhému rozšíření. Diplomaté ze střední a východní Evropy totiž uměli spíše anglicky než francouzsky. Na druhou stranu si mnozí stěžují, že se v bruselské bublině fakticky mluví určitým typem „globálštiny“ a ne angličtiny. Jde o angličtinu s řadou jazykových specifik vyplývajících z toho, že jí hovoří nerodilí mluvčí.

Po odchodu z EU je angličtina oficiálním jazykem ve dvou, nevelkých členských zemích – v Irsku a na Maltě, a to vedle irštiny a maltštiny.

Využití angličtiny v EU také souvisí s tím, že se evropské instituce zaměřením na jeden komunikační jazyk, angličtinu, snažily jednak zvýšit efektivitu práce, jednak snížit náklady. Angličtina se začala využívat i tam, kde byla využívána exkluzivně francouzština. Právě představitelé Francie dlouho obhajují využívání francouzského jazyka v EU.

Beaune ale nehovořil přímo o tom, že by EU měla začít mluvit francouzsky. Jen řekl, že postbrexitová EU by udělala chybu, kdyby komunikovala jenom v jednom jazyce. Francie bude předsedat Evropské radě v roce 2022 a Beaune v této souvislosti řekl, že jeho země udělá více pro prosazení jazykové diverzity v EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.