Wikipedie slaví 20 let své existence. Je to však důvěryhodný zdroj?

Wikipedie: záchrana pro mnoho studentů, avšak noční můra mnoha učitelů. Jak moc lze důvěřovat informacím, které uživatelé shromažďují?

„Představte si svět, ve kterém má každý člověk na planetě volný

přístup k souhrnu veškerého lidského poznání. To děláme.“

Jimmy Wales, zakladatel Wikipedie

Wikipedie, největší bezplatná encyklopedie na světě, oslavila 15. ledna 20 let. Tyto narozeniny připomínají dvě desetiletí globálního úsilí o podporu bezplatných znalostí, otevřené spolupráce a důvěry na internetu. V době, kdy dezinformace a polarizace zpochybňují naši důvěru v informace a instituce, je Wikipedie relevantnější než kdy jindy. Wikipedie oslavuje svou minulost a dívá se dopředu na to, jak bude čelit výzvám zítřka, aby z ní vyrostl odolnější a spravedlivý zdroj znalostí.

„Wikipedie se vyvinula ze zdánlivě nemožné myšlenky do rozrůstajícího se svědectví lidstva – místo, kde můžeme spolupracovat, sdílet a o všem se učit,“ uvedla Katherine Maherová, generální ředitelka nadace Wikimedia Foundation. „Jedná se o globální úsilí dobrovolníků, kteří povýší znalosti a spolupráci nad konflikt a vlastní zájem. Zavázali jsme se k zachování integrity a hodnoty informací v době, kdy je svět nejvíce potřebuje.“

Dnes je více než 55 milionů článků Wikipedie přístupných ve více než 300 jazycích, zdarma a bez reklam, vše vytvořené dobrovolníky. Během pandemie covid-19 zaznamenala Wikipedie rekordní nárůst denního provozu s rostoucí komunitou lékařských odborníků, kteří na platformu přispívali znalostmi o koronaviru. Studie ukázaly, že Wikipedie je jedním z nejsledovanějších zdrojů informací o zdraví a její role při poskytování důvěryhodného přístupu k informacím během pandemie vedla ke spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací v říjnu 2020.

„Ve světě, kde jsou informace stále více považovány za komoditu, byl model Wikipedie vždy založen na víře, že znalosti patří všem lidem,“ řekl zakladatel Wikipedie Jimmy Wales. „Článek na Wikipedii je koneckonců stejný bez ohledu na to, kdo a kde na světě jste, a pokud v článku něco není v pořádku, můžete to změnit.“

Jak kvalitní zdroj Wikipedia vlastně je?

Starší studie ukázaly, že se Wikipedie dokázala v určitých tematických oblastech poměřovat se známými encyklopediemi, jako je Britannica. Jedním z problémů měření kvality je, že se obsah může kdykoli změnit, informovala Deutsche Welle. Velikost souboru článku má také jen omezený význam, jak vysvětluje Martin Rulsch, protože některé systémy psaní vyžadují více úložného prostoru než jiné.

Rulsch pracuje pro německou pobočku Wikimedia, organizace stojící za Wikipedií. Kromě toho dobrovolně působí v encyklopedii v různých rolích více než 15 let.

Čemu má uživatel věnovat pozornost z hlediska kvality?

První, co bychom měli sledovat, je forma, doporučuje Nenja Wolbersová, která se věnuje předávání mediálních dovedností v nadaci Digitale Chancen. Pokud se vyskytnou problémy s pravopisem a gramatikou, měli byste být opatrní.

Pokud jde o obsah, lze si položit otázku, zda je článek napsán neutrálně a věcně, říká Wolbersová. Zaujímá článek pouze jasný postoj nebo představuje názor? Žádá po mně, abych něco udělal nebo něčemu věřil? Nebo je článek napsán tak, aby poskytoval přehled a obsahoval různé pohledy?

Při kontrole důvěryhodnosti by měli uživatelé zkontrolovat, zda existují rozpory. Kontrola zdroje je velmi důležitá, pokud chci vědět, zda je to platná informace. Jsou tedy tvrzení ověřena a jsou zdroje správně uvedeny na konci článku na Wikipedii? Odkud přesně tyto informace pocházejí?

Proč se články na stejné téma v různých jazycích tak liší?

Každá jazyková verze Wikipedie je samostatným projektem. To znamená, že články na stejné téma jsou psány a upravovány v různých jazycích různými autory. Mohou stanovit různé priority. Může se však také stát, že politicky citlivé otázky budou v různých jazycích interpretovány odlišně. Jedním z příkladů je situace kolem Krymského poloostrova, který Rusko připojilo v březnu 2014.

Wolbersová doporučuje uživatelům v takových kritických případech použít překladatelské nástroje k prohlédnutí odpovídajících článků Wikipedie v jiných jazycích nebo k hledání dalších zdrojů.

Je tedy Wikipedie důvěryhodným zdrojem?

Mnoho článků v bezplatné internetové encyklopedii je dobře zdokumentováno, byly několikrát zkontrolovány z hlediska kvality a na rozdíl od vázaných lexikonů jsou částečně dokonce denně aktualizovány. Avšak ani 20 let po svém založení nelze Wikipedii považovat za absolutně spolehlivý zdroj, protože manipulace je možná a není vždy objevena okamžitě. Otevřený princip Wikipedie zahrnuje ze strany uživatele čtení „kritickým okem“.

Knižní tipy:

Kolektiv autorů: Wikipedia @ 20: Stories of an Incomplete Revolution (2020)

Andrew Lih: The Wikipedia Revolution: How a Bunch of Nobodies Created the World’s Greatest Encyclopedia (2009)

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.