Laschet může být „bezpečnostní riziko pro Německo“

Nový šéf CDU čelí kritice za své dřívější výroky na adresu Vladimira Putina a Bašara Asada.

Nově zvolený šéf německé CDU, Armin Laschet, čelí kritice kvůli svým dřívějším vyjádřením ve vztahu k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi a syrskému prezidentu Bašáru Asadovi, píše středeční vydání novin Financial Times (20. ledna 2021, str. 2).

Podle novin si na zvolení Lascheta do čela CDU, kde je vnímán jako kandidát a pokračovatel Angely Merkelové, stěžují především „přátelé z východní Evropy“ a syrská opozice, jak uvedl poslanec Bundestagu za Zelené Omid Nouripour. Nouripour řekl, že v případě, že Laschet bude mít podobné názory ve funkci, bude představovat „bezpečnostní riziko pro Německo a pro Evropu“.

Zdroje z německé CDU ovšem zdůraznily, že Laschetovy názory v zahraniční politice jsou stejné, jaké má současná kancléřka Merkelová.

Laschet v roce 2014 v jednom z rozhovorů kritizoval „obchodovatelný protiputinský populismus“, který se šíří v Německu. Také citoval slova Henry Kissingera o tom, že démonizace Putina nepředstavuje politiku, ale je jen alibi za její absenci. Za tyto názory se z Lascheta v Německu stal jeden z prominentních „putinversteherů“ čili obhájců Vladimira Putina, píše dále článek Financial Times. V roce 2018 se navíc Laschet vyjádřil k nedostatku důkazů v novičokové aféře Skripalových.

Mezi předsedy spolkových vlád není prý podle pozorovatelů Laschet výjimkou, jsou mezi nimi politici obecně více „proputinští“, než je tomu v případě federální vlády. Ovšem Laschet je v poslední době rezervovanější ve vztahu k Rusku a řekl, že otrava Navalného a také případ vraždy bývalého čečenského bojovníka v berlínském parku jsou zdrojem napětí mezi Německem a Ruskem. Dodal ale, že pro spolupráci s Ruskem je tu stále prostor.

Ještě kontroverznější byly Laschetovy výroky na adresu syrského prezidenta Asada a kritika USA, které Laschet obvinil z podpory ISIS a Fronty al-Nusra. Laschet označil Asada za spojence Západu proti islámskému terorismu a také chválil Rusko za jeho podporu syrského režimu, tvrdí Financial Times dále. Osoba blízká Laschetovi výroky vysvětlila s tím, že Laschet se snažil o „nuancovanější přístup k syrské opozici“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.