Na Ukrajině vypnuli tři televizní kanály

Důvodem mělo být financování z Ruska a propaganda v jeho prospěch. Rozhodnutí podpořily EU, USA a další země.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij zavedl sankce proti poslanci parlamentu Tarasu Kozakovi (Opoziční platforma-Za život), kterému patří ukrajinské televizní kanály Newsone, 112 a ZIK. Sankce byly zavedeny na doporučení ukrajinské Rady pro národní bezpečnost a mají platit celkem pět let.

Sankce se týkají zablokování aktiv, omezení obchodních operací, omezení nebo celkové přerušení přesunů zdrojů, přeletů a převozu na území Ukrajiny, zablokování kapitálu tak, aby nemohl být vyvezen mimo Ukrajinu, zastavení plnění ekonomických a finančních povinností, anulování nebo pozastavení licencí, dále se jedná o plný nebo částečný zákaz obchodování s cennými papíry, přerušení vydávání povolení či licencí na dovoz na Ukrajinu z jiné země nebo na vývoz valutových cenností z Ukrajiny, omezení výdajů peněz z bankovních karet, zákaz předání technologií, práv na objekty, kterých se týká ochrana intelektuálního vlastnictví a další sankce, které umožňují ukrajinské zákony. Tolik prezidentský dekret vydaný 2. února.

Sankce byly dále zavedeny i pro osm právnických osob, které mají vztahy k televizním kanálům 112 Ukrajina. Newsone a ZIK. Těchto společností se týká další seznam omezení, jehož detaily najdete v originálu článku (v ruštině).

3. února byly televizní stanice, na které se tyto ukrajinské sankce vztahují, odpojeny od televizního vysílání.

Politická strana Opoziční platforma-Za život následně na situaci reagovala navržením zahájení procesu impeachmentu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Z politické strany zaznělo, že vláda dala „rozkaz k likvidaci nezávislých novinářů“. Opoziční platforma-Za život chce v dohledné době zorganizovat mimořádný sjezd strany a situaci řešit. Strana měla v posledním průzkumu veřejného mínění (prosinec 2020) nejvyšší podporu mezi politickými stranami v zemi a předčila i vládní stranu Služebník národa prezidenta Zelenského.

Podle vyjádření tiskového mluvčí Zelenského bylo důvodem pro sankce a zastavení tří televizních kanálů prokázaní financování z Ruské federace. Mluvčí dodala, že sankce nemají nic společného se „svobodou slova“, které je na Ukrajině nezpochybnitelnou hodnotou. Podle ní tyto kanály dávno zapomenuly žurnalistické standardy a staly se z nich nástroje propagandy v zájmech státu-agresora. Podobně se později vyjádřil také Volodymyr Zelenskij, který opakoval, že Ukrajina hájí svobodu slova, ale bojuje proti propagandě – má se podle něj jednat o boj v informační válce za pravdu a evropské hodnoty.

Majitel televizních kanálů Kozak má blízko k dalšímu významnému politikovi Opoziční platformy-Za život Viktoru Medvedčukovi s osobními vazbami na Kreml. Medvedčuk opakovaně sehrává prostřednickou roli mezi Ukrajinou a Ruskem. Z prezidentské kanceláře pak na adresu Medvedčuka zaznělo, že by se „měl zamyslet nad svou budoucností“.

Sankce proti třem televizním stanicím na Ukrajině podpořily následně Evropská unie, Spojené státy a také Estonsko a Litva.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.