V USA prodají íránskou zabavenou ropu v hodnotě desítek milionů dolarů

Zabavování ropy je součástí ekonomických sankcí USA proti Íránu. Utržené peníze mají jít na konto Fondu pro americké oběti státního terorismu.

Spojené státy americké prodají více než jeden milion barelů íránské ropy, která je pod americkými sankcemi. Informovalo o tom americké ministerstvo spravedlnosti. Mezitím byla zachycena další íránská loď s ropou, která směřuje do amerického přístavu.

Zabavování ropy je součástí ekonomických sankcí USA proti Íránu v souvislosti s íránským jaderným programem a s označením některých íránských skupin za teroristické skupiny. Mezi oběma zeměmi jsou špatné vztahy celé dekády. Írán odmítá obvinění ze strany USA.

V minulém roce využila americká administrativa Donalda Trumpa civilní postupy pro zabavování majetku, aby tak zabavila 1,2 milionu barelů ropy, která měla podle americké strany směřovat z Íránu do Venezuely. Dodávka ropy, zdaleka největší zabavení ze strany USA, byla postupně převezena do USA a má být prodána ve prospěch fondu pro americké oběti “státem sponzorovaného terorismu“. Celková hodnota zabavené ropy není známa, ale předpokládá se, že s ohledem na současné ceny ropy, má hodnotu desítek milionů dolarů.

Podle slov mluvčího ministerstva spravedlnosti musí washingtonský soud potvrdit zabavení a následně budou fondy z prodeje poslány na účty zmíněného fondu, který vznikl v roce 2015. Fond pro americké oběti státního terorismu odškodňuje jednotlivce, kteří utrpěli újmu v důsledku jednání organizací, které USA považují za teroristické.

V uplynulém týdnu Spojené soudy zažalovaly další náklad, který se má týkat ropy nikoliv z Iráku, jak tvrdí průvodní dokumenty, ale z Íránu, jak tvrdí americká strana. Tento náklad, naložený na tanker Achilles pod liberijskou vlajkou, byl naposledy nahlášen v karibských vodách a směřoval do USA (Galveston v Texasu). Írán se k tankeru zatím nevyjádřil.

Současný americký prezident Joe Biden podporuje návrat k diplomacii s Íránem, pokud bude země dodržovat jadernou dohodu (JCPOA) z roku 2015. Tento týden nicméně řekl, že USA nezruší své hospodářské sankce vůči Íránu. Jejich cílem má být dostat Teherán zpět k jednacímu stolu a oživení jednání o dohodě JCPOA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.