Globální vakcinační plán je nutností, míní Guterres

Na Mnichovské bezpečnostní konferenci se řešily nejen zahraniční vztahy, ale i naléhavé problémy jako je klimatická změna nebo globální potřeba vakcín proti Covid-19.

Generální tajemník OSN António Guterres na konferenci sdělil: „Globální výzvy jsou stále větší a složitější. Naše odpovědi však zůstávají roztříštěné a nedostatečné. Covid-19 odhalil hluboké trhliny a křehkosti. Tato zranitelnost jde daleko za hranice pandemie a veřejného zdraví.“

Ve svém proslovu zmínil potřebu globálního vakcinačního plánu. Podle něj „musí být vakcíny dostupné pro každého a všude. Vakcína má zásadní význam pro záchranu životů a záchranu ekonomik.“

Guterresovi dělá starost také klimatická krize a zde poukazuje na nutnost „dosažení čistých nulových emisí skleníkových plynů do poloviny století. Existuje důvod k naději. Země, které představují více než 65 % emisí a více než 70 % světové ekonomiky, se nyní zavázaly k čistým nulovým emisím skleníkových plynů do roku 2050.“

Vyzval také ke zmírnění napětí a posílení diplomacie pro mír, kdy „největší problémy nemůžeme vyřešit, když jsou největší mocnosti v rozporu. Náš svět si nemůže dovolit budoucnost, kdy dvě největší ekonomiky rozdělí zeměkouli na dvě protichůdné oblasti, každá s vlastní dominantní měnou a obchodními a finančními pravidly, vlastním internetem a schopností a strategií umělé inteligence.“

Podle Guterrese je nutno „zajistit nové způsoby poskytování globálních veřejných statků, budovat spravedlivou globalizaci a řešit společné výzvy. Nepotřebujeme nové byrokracie. Musíme však posílit multilateralismus.“

Bill Gates: vakcíny jsou při potlačování epidemií důležité

Ohledně vakcín na Guterrese tematicky navázal Bill Gates, který k problematice uvedl:

Vakcíny mohou být zvláště důležité při potlačování epidemií. Ale dnes trvá vývoj a povolení nové vakcíny obvykle až 10 let. Abychom významně omezili úmrtí na rychle se šířící patogen ve vzduchu, museli bychom to podstatně snížit – na 90 dní nebo méně.

Minulý měsíc jsme učinili důležitý krok spuštěním nového partnerství veřejného a soukromého sektoru s názvem Koalice pro inovace připravenosti na epidemii (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI). Doufáme, že CEPI umožní světu vyrábět bezpečné a účinné vakcíny tak rychle, jak se objeví nové hrozby.

Skutečně velký průlomový potenciál je v rozvíjejících se technologických platformách, které využívají nedávný pokrok v genomice k dramatickému zkrácení času potřebného k vývoji vakcín. To je důležité, protože nemůžeme předpovědět, zda příští smrtící nemoc bude ta, kterou již známe, nebo něco, co jsme nikdy předtím neviděli.

Tyto nové technologie platforem v podstatě vytvářejí nosič pro syntetický genetický materiál, který dává vašim buňkám pokyn k výrobě vakcíny uvnitř vašeho těla. A skvělá věc je, že jakmile vytvoříte vakcínovou platformu pro jeden patogen, můžete ji znovu použít pro jiné patogeny. Musíte pouze nahradit několik genů.

Tato flexibilita a opakovaná použitelnost by výrazně zkrátily časovou osu vývoje a schvalování vakcín. A můžeme tuto novou vakcínovou technologii aplikovat na další těžce léčitelná onemocnění, jako je HIV, malárie a tuberkulóza.

550 milionů dolarů, které zahájily projekt CEPI, je pouze záloha. Budeme potřebovat podstatně větší podporu ze strany vlád, abychom mohli financovat výzkum a vývoj nezbytný k realizaci příslibu této nové technologie.

Preventivní kapacita vakcíny samozřejmě nepomůže, pokud se patogen již vymkl kontrole. Protože epidemie se mohou rychle zakořenit na místech nejméně vybavených pro jejich boj, musíme také zlepšit dohled.

***

Na letošní (virtuální) Mnichovské bezpečnostní konferenci vystoupili:

Joe Biden (prezident USA), Angela Merkelová (německá kancléřka), Emmanuel Macron (francouzský prezident), Boris Johnson (britský premiér), Ursula von der Leyenová (předsedkyně Evropské komise), António Guterres (generální sekretář OSN), Jens Stoltenberg (generální sekretář NATO), Charles Michel (předseda Evropské rady), Tedros Adhanom Ghebreyesus (ředitel WHO – Světová zdravotnická organizace), John Kerry (speciální vyslanec pro klima; USA), Bill Gates (spolupředseda Nadace Billa a Melindy Gatesových).

Uvítací projev přednesl předseda vlády Svobodného státu Bavorsko Markus Söder. Akci moderoval Wolfgang Ischinger (předseda Mnichovské bezpečnostní konference) a Natalie Amiriová, korespondentka německé stanice ARD.

Záznam konference najdete zde.

Ilustrační foto: Autor – Defensie – https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2019/09/14/secretaris-generaal-vn-bezoekt-abaco, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82219964

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.