Izrael se „vrací do života“ a otevírá restaurace a bary

Izrael udělal v neděli další krok k postpandemické normálnosti a otevřel restaurace, bary a kavárny držitelům „zelených pasů“, tedy již naočkovaným obyvatelům.

„Vracíme se do života,“ prohlásil premiér Benjamin Netanjahu, když na svém Facebooku zveřejnil snímek z jeruzalémské kavárny.

Izrael rozvolňuje díky skutečnosti, že přibližně 40 % populace bylo proti koronaviru plně naočkováno (Izrael je podle webu Our World in Data celosvětově na 1. místě v očkování proti Covid-19). Izrael zahájil svou vakcinační kampaň v prosinci a doporučené dvě dávky vakcíny Pfizer/BioNTech dostalo více než 3,7 milionů ze zhruba devíti milionů lidí. A skoro 5 milionů obdrželo jednu dávku.

Zelený pas

Zelený pas je druh digitálního očkovacího průkazu. Izraelci si jej mohou objednat týden po druhém očkování proti Covid-19 na webových stránkách izraelského ministerstva zdravotnictví nebo prostřednictvím speciální aplikace. To platí také pro lidi, kteří již prodělali onemocnění koronavirem a uzdravili se. Speciální QR kód na dokladu obsahuje osobní údaje vlastníka. Držitelé pasů mají větší svobodu než neočkovaní lidé. Všichni jsou však vyzýváni, aby i nadále dodržovali opatření proti koronavirové nákaze, tj. nošení roušek a dodržování odstupů.

Akce v halách a jídelny v hotelích mohou být také znovu otevřeny s omezeními, stejně jako sportovní stadiony až pro 1 500 návštěvníků. Znovu také otevřely střední školy. Studenti se zeleným pasem se mohli vrátit na své univerzity. Neočkovaní lidé mohou kurzy sledovat pouze prostřednictvím videa. Cestovní omezení pro Izraelce se uvolní dva týdny před parlamentními volbami. Nové předpisy platí do 20. března včetně, ve vzdělávacím sektoru do 3. dubna.

Očkování jako volební kampaň

Netanjahu, který za dva týdny bude čelit tvrdému zápasu o znovuzvolení, postavil masivní očkování do centra své kampaně. Zatímco mnoho zemí bojovalo se zabezpečením dodávek vakcín, Netanjahuova vláda zůstala dobře zásobená, a to především díky dohodě se společností Pfizer o sdílení lékařských údajů o účincích produktu.

Některé restaurace už neotevřou

Mnoho restaurací obnoví provoz teprve za 2 týdny, nebo dokonce po Pesachu, kvůli problémům s hledáním zaměstnanců; 4 000 se údajně uzavřelo navždy.

Navzdory vládnímu rozhodnutí umožňujícímu znovuotevření restaurací, alespoň polovina zůstane zavřená, protože se snaží vzpamatovat z koronavirových opatření a uzávěr, které v uplynulém roce pustošily průmysl.

Majitelé restaurací a kaváren bojovali s náborem zaměstnanců, přičemž mnoho jejich pracovníků raději zůstalo na dovolené. V rámci vládních opatření na pomoc pracovníkům během hospodářské krize způsobené nákazou budou pracovníci, kteří byli na dovolené, nadále dostávat sociální pomoc v podobě šeků až do konce června.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.