Turecko, Rusko a Katar jednaly o politickém řešení konfliktu v Sýrii

Ministři zahraničí se na jednání nové trojky shodli na tom, že řešení v Sýrii by mělo být politické a v souladu s rezolucemi OSN.

Turecko, Rusko a Katar hledají společně politické řešení syrského konfliktu, který pokračuje desátým rokem, řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoğlu.

Turecký ministr zahraničí ve čtvrtek informoval, že všechny tři země začaly s třístranným konzultačním procesem. Smyslem má být nalezení udržitelného politického řešení v Sýrii. Podle Çavusoğlua se ministři zahraničí na jednání shodli na tom, že řešení by mělo být politické a v souladu s rezolucemi OSN.

Země podporovaly jiné strany konfliktu v Sýrii. Turecko a Katar podpořily bojovníky, kteří se snažili o svržení současného syrského prezidenta Bašára Asada. Naopak Moskva poskytla vojenskou podporu, která pomohla Asadovi obsadit zpět většinu země.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že se tyto tři země nesnaží o nahrazení astanského procesu, který Turecko, Rusko a Írán společně začaly od roku 2017 s cílem projednat politické řešení a skončit zdejší občanskou válku.

Podle slov katarského ministra šejka Muhammada bin Abdulrahmana Al-Thania se na jednání diskutovalo také o mechanismech poskytování humanitární pomoci v celé Sýrii. Ministři také vyzvali OSN a WHO, aby prioritizovaly očkování v Sýrii a také posílily poskytování humanitární pomoci zemi.

Zazněl také závazek všech tří zemí zachovat syrskou nezávislost a územní celistvost. Turecký šéfdiplomat Çavusoğlu potvrdil, že další kolo rozhovorů bude hostit Turecko.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.