V Německu sílí hlasy pro nasazení Sputniku V

Zatímco osud vakcíny AstraZeneca v Německu zůstává nejasný, stále více šéfů zemí propaguje ruský Sputnik V. Každá bezpečná a účinná vakcína je vítána, ozývá se.

„Potřebujeme více očkovací kapacity vybudováním velké produkce v EU. Zákaz vývozu do třetích zemí by měl rovněž smysl, pokud nebude k dispozici dostatek vakcín. Schvalovací proces pro Sputnik V musí být urychlen. Současně je nyní nezbytná nákupní strategie,“ uvedl šéf Bavorska Markus Söder na svém Twitteru.

Berlínský starosta Michael Müller uvedl, že vzhledem k nedostatku vakcín může být Sputnik příspěvkem k rychlejšímu očkování.

Dolnosaský předseda vlády Stephan Weil v souvislosti s očkovací kampaní uvedl, že očekává, že Evropská unie a spolková vláda „skutečně zkontrolují všechny vakcíny bez předsudků a co nejdříve je uvedou na trh, kdekoli je to ospravedlnitelné“. Myslí například na Sputnik V, „který je již nasazen v jednotlivých evropských zemích. A samozřejmě si musíme položit otázku, proč to u nás není možné.“

Šéf Saska Michael Kretschmer (CDU) pléduje za rychlé schválení Sputniku V: „Německo má zjevné kapacitní problémy s vakcínami. Rusko je velká země vědy a já nepochybuji o tom, že je schopná vyrobit silnou vakcínu.“

Bezpečnost a účinnost jsou zásadní

Ministerský předseda Saska-Anhaltska Reiner Haseloff (CDU) poukázal, stejně jako Kretschmer, na to, že o schválení musí nejprve rozhodnout Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). „V zásadě však platí toto: v boji proti koronaviru vítáme každou vakcínu, která je bezpečná a účinná a pomáhá nám tak překonat pandemii.“ Pokud jde o zdraví lidí, na původu by nemělo záležet. Manuela Schwesigová (SPD), ministerská předsedkyně Meklenburska-Předního Pomořanska, se zasazuje o očkování Sputnikem V. Stejně, jako přípravky společností Johnson & Johnson nebo AstraZeneca, patří Sputnik k vektorovým vakcínám (bližší informace zde).

Němci mají na Sputnik nejednotný názor

Asi 51 % Němců by se nechalo Sputnikem naočkovat, za předpokladu, že obdrží souhlas Evropské unie. Asi 37 % naopak odmítá vakcínu z Moskevského institutu Gamaleya – necelých 12 % je stále nerozhodnuto.

V Německu existuje jasná propast mezi východem a západem, pokud jde o důvěru ve Sputnik V. Zatímco přibližně 59 % respondentůz nových spolkových zemí by očkování přijalo, na západě je to pouze 49 %. Zdroj: Statista.
Ilustrační foto: Autor – Jmarchn – File:Посещение пункта вакцинации от COVID-19 (С. Собянин; декабрь 2020) (3).jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98829213

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.