Merkelová, Macron a Putin jednali o Donbase. Bez Zelenského

Hlavně zostření na východní Ukrajině bylo tématem jednání lídrů Německa, Francie a Ruska.

Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin jednali prostřednictvím videokonference o situaci na Donbase, vakcínách, včetně ruského Sputniku V (o čemž informovala i česká média), a boji proti pandemii a také o případu Alexeje Navalného a Bělorusku.

Hlavním tématem jednání byla podle ruských médií a Kremlu (viz zde) situace na východoukrajinském Donbasu, kde se v posledních týdnech situace zostřuje. Vrcholem vyostření se stal 26. březen, když čtyři ukrajinští vojáci zahynuli v oblasti vesnice Šuma. Kyjev z jejich smrti viní Lidovou milici Doněcké lidové republiky, která svoji vinu popírá a tvrdí, že vojáci zahynuli v minovém poli. Merkelová, Macron a Putin jednali bez účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podle ruských médií vyjádřil ruský prezident obavy z vývoje na východě Ukrajiny a obvinil ukrajinskou stranu z toho, že nedodržuje dohodu o příměří, která byla jako doplňující dohoda podepsána v létě 2020. Všichni tři lídři znovu zdůraznili, že minské dohody (z roku 2014 a 2015) o regulaci konfliktu na východě Ukrajině nemají žádnou alternativu.

Komuniké Elysejského paláce zdůraznilo požadavek na Rusko, aby přispělo stabilizaci příměří na východní Ukrajině. Kremelský mluvčí následně reagoval, že takový požadavek v rámci rozhovorů nemůže potvrdit. Mluvčí německé vlády sdělil, že se strany jednání dohodly na pokračování normandského formátu (Francie, Německo, Ukrajina, Rusko). Kremelský mluvčí kontroval, že summit čtyřky nemá smysl, protože od roku 2019 nedošlo k žádným posunům.

Kolem současného vývoje na Donbasu se v poslední době také objevuje celá řada dohadů. Například hlavní velitel ukrajinské armády Ruslan Chomčak 30. března prohlásil, že Rusko údajně u hranic s Ukrajinou zvyšuje počet svých vojenských jednotek. Tato situace podle Chomčaka ohrožuje bezpečnost Ukrajiny, nicméně armáda je připravena adekvátně odpovědět v případě eskalace situace na Donbasu nebo v případě zhoršení vojensko-politické situace v okolí Ukrajiny.

Ukrajinský parlament také 30. března přijal zákon o rychlé mobilizaci rezervistů v případě eskalace na Donbasu.

Nicméně generál Chomčak 29. března tvrdil, že generální štáb nezjistil žádné informace o tom, že by se Rusko chystalo na otevřený útok proti Ukrajině. Chomčak také řekl, že Ukrajina všechny dohody, které byly přijaty na nejvyšší úrovni, plní.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.