Důsledky brexitu se dostavují, míní Barnier

Obchodní bariéry, omezení pohybu občanů a také pracovní víza jsou nevyhnutelné, míní bývalý vyjednavač za EU Barnier.

Podle bývalého vyjednavače EU pro brexit Michela Barniera teprve nyní lidé začínají pociťovat skutečné dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie. K tomu došlo 1. ledna po skončení přechodného období. Británie rozhodla o rozchodu s EU v referendu v roce 2016.

Barnier krátce před Velikonoci řekl, že obchodní bariéry, omezení pohybu občanů a také pracovní víza jsou nevyhnutelné. „Pro mnohé lidi se důsledky referenda začínají projevovat až nyní. Skutečností, která je nyní viditelná pro všechny, je, že brexit znamená znovuzavedení obchodních bariér, které neexistovaly 47 let,“ řekl Barnier.

Například vývoz potravin a nápojů z Velké Británie v lednu 2021 kles o 75,5 %, a to díky obchodním bariérám. Podle britské vlády jsou vztahy mezi Británií a EU zasaženy pandemií a problémy s adaptací firem na nový režim. Vláda očekává, že se situace časem zlepší.

Barnier dále řekl, že občané Velké Británie a EU už nemají možnosti spojené s volným pohybem osob. Brexit je podle Barniera pro EU lekcí. EU musí svým 450 milionům občanů ukázat, že není vzdálenou byrokracií, jak ji někdy portrétovali zastánci brexitu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.