AstraZeneca – ztráta důvěry ve vakcínu?

Lidé by si sami měli vybrat, jakou vakcínou se nechat naočkovat, ozývá se v Německu.

Podle předsedy Stálé očkovací komise STIKO (Ständige Impfkommission) Thomase Mertense by nové doporučení ohledně očkování vakcínou AstraZeneca mohlo vést ke ztrátě důvěry.

Spolková vláda rozhodla, že vakcína AstraZeneca se bude podávat pouze osobám starším 60 let. Na pozadí této situace jsou trombózy, které se objevily zejména u mladších žen. Mladší lidé se „mohou společně s očkujícím lékařem po zvážení rizik rozhodnout, zda chtějí být očkováni přípravkem AstraZeneca,“ uvádí se v rozhodnutí.

Ministryně zdravotnictví spolkové země Durynsko Heike Wernerová (Die Linke) uvedla pro Deutschlandfunk, že předpokládá, že všem občanům bude ještě v létě možné nabídnout očkování. Pro starší lidi je to stále „velmi dobrá vakcína“, zdůraznila Wernerová. Pokud jde o ty, kteří již byli naočkováni, a nyní čekají na druhou dávku AstraZeneky, existují dvě možnosti: buď může očkování podle uvážení lékaře proběhnout nebo by se použila jiná vakcína – to je ovšem nyní ve stádiu zkoumání. V současné době probíhají studie v Anglii.

Lidé by si měli druh vakcíny sami zvolit

Předseda Nadace pro ochranu pacientů Eugen Brysch požaduje po novém doporučení svobodnou volbu vakcíny. A ptá se: „Proč neuděláme otevřený krok a nezavedeme svobodu volby v celém Německu?“ To by však nemělo znamenat opustit strategii přednosti v očkování. Starší a vážně nemocní lidé by museli být očkováni nejdříve.

„Ještě před několika týdny se říkalo, že AstraZeneca není jen pro staré, ale pouze pro mladé. A nyní je to úplně jinak. Je ale důležité dát fakta na stůl.“ To je jediný způsob, jak získat důvěru, říká Brysch.

Expert na zdraví poslaneckého klubu Zelených Janosch Dahmen kritizoval zejména krizovou komunikaci při jednání s AstraZenekou. „Musíte si uvědomit, že v Německu máme ohledně této vakcíny velkou nejistotu, zejména pokud jde o krizovou komunikaci a řešení krizí,“ uvedl v ranním magazínu ARD.

Po incidentech s vakcínami AstraZeneca nedošlo k žádnému koordinovanému procesu. „To podkopává nejen důvěru ve vakcínu, ale především v příslušné regulační orgány v Německu a Evropě.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.