NATO začne od 1. května opouštět Afghánistán

NATO oficiálně zahájí své stahování z Afghánistánu. Aliance tak reaguje na ohlášený odchod USA.

Po rozhodnutí USA stáhnout své jednotky z Afghánistánu, iniciuje také NATO ukončení své operace v Hindúkuši.

Generální sekretář Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg označil tento krok za „začátek nové kapitoly“ ve vztahu NATO k Afghánistánu a řekl: „Spojenci a partneři budou i nadále stát u afghánského lidu, ale nyní je na afghánském lidu, aby vybudoval udržitelný mír.“

Dále Stoltenberg na tiskové konferenci uvedl: „V Afghánistánu jsme téměř 20 let – poté, co jsme se poprvé odvolali na článek 5 naší zakládající smlouvy, na podporu Spojených států po děsivých teroristických útocích z 11. září 2001. Jsme vděční všem, kteří sloužili, a ctíme všechny, kteří se tolik obětovali pro naši sdílenou bezpečnost. Za téměř dvě desetiletí mezinárodní vojenské přítomnosti jsme pomohli afghánskému lidu dosáhnout sociálního pokroku. Během posledních týdnů a měsíců jsme úzce konzultovali naši přítomnost v Afghánistánu. Od 1. května zahájíme stahování sil Resolute Support Mission. Naše stahování bude řádné a koordinované a potrvá několik měsíců.“

Zprávy o stažení NATO jsou stěží překvapivé, protože po rozhodnutí Washingtonu by pokračování operace pro ostatní státy NATO bylo možné pouze se značnými dodatečnými náklady a riziky. Spolková ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová již jasně uvedla, že zemi opustí také Bundeswehr.

Není ovšem jasné, jaké důsledky bude mít rozhodnutí NATO ve vztahu k mírovým jednáním s Tálibánem. Jsou obavy, že by islamisté mohli převzít moc v zemi krátce po mezinárodním stažení. Náročné demokratické pokroky, které země v posledních letech dosáhla, by tak přišly vniveč.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.