Jazzové okénko Jana Schneidera: Green Dolphin Street, Olé a Meno Ektos

Po tentokrát dramatickém týdnu nechybí průvodce jazzovou hudbou Jana Schneidera, který jako vždy povznese, potěší a pomůže relaxovat.

Japonský kontrabasista Takashi Mizuhashi udělal pěkný vtípek, když skladbu Green Dolphin Street zahrál jako kontrabasové sólo, přičemž se sám na kontrabas ještě doprovodil s pěkně mu pomohl bubeník Hideo Sekine.

John Coltrane kdysi složil úžasný kousek, který nazval Olé. Magičnost této skladby se projevuje v množství nádherných interpretací, které stále inspiruje. Dnes si dovolím nabídnout velejemné podání flétnisty Derfa Reklawa, klavíristy Johna Rangela, kontrabasisty Jeffa Littletona a bubeníka Billy Higginse, který ten kousek hrával kdysi se samotným Coltranem.

A nakonec řecká zpěvačka Eleftheria Arvanitaki a její slavný song Meno Ektos. V textu se zmiňuje arménština, nikoliv náhodou. Autorem této slavné písně je arménský hráč na oud Ara Dinkjian a kdo by měl zájem pokračovat na tuto notečku, může slyšet pěknou krátkou písničku, nebo delší písničku nebo celý jeho krásný koncert …

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.