Finská politika komplikuje přijetí Fondu obnovy

Stimulační balíček EU musí ve finském parlamentu získat dvoutřetinovou podporu.

Fond obnovy Evropské unie bude ve Finsku potřebovat podporu dvou třetin poslanců finské Eduskunty, tj. parlamentu, aby mohl být přijat. Ústavní výbor rozhodl o tom, že Fond má ústavní implikace a požaduje k přijetí silnější většinu.

Finské politické strany jsou ohledně Fondu rozděleny. Některé kritizují fakt, že Fond obnovy povede k větší míře odpovědnosti při poskytování stimulačního balíčku. Podle informací finských novin Iltalehti podpořili dvoutřetinové hlasování v parlamentu představitelé Centristické strany v Ústavním výboru. Centristická strana se ocitá pod tlakem euroskeptické strany Praví Fini před nadcházejícími komunálními volbami v červnu.

Očekává se, že další vládní strany, tj. sociální demokracie, Levá aliance, Zelení a Švédská lidová strana Fond obnovy podpoří. Hlavní jazýčkem na vahách se při hlasování stane jinak pro-evropská Národní koaliční stranakterá ovšem stimulační balíček kritizuje za to, že Evropskou unii posouvá směrem k fiskálním transferům. Strana již na úterním jednání poslaneckého klubu oznámila, že se při hlasování zdrží.

V takovém případě bude k dispozici stále 161 poslanců finského parlamentu, zatímco k dvoutřetinové většině bude potřeba 108 hlasů. Současná vládní koalice má k dispozici podporu 117 poslanců.

Šéf parlamentní frakce Centristické strany Antti Kurvinen už dříve řekl, že jeho poslanci budou pro balíček hlasovat, ale jemně připravená aritmetika byla narušena, když nejméně dva poslanci NCP oznámili, že budou stejně hlasovat proti balíčku. Poslanci za Národní koaliční stranu Wille Rydman a Janne Heikkinen prohlásili, že budou hlasovat proti balíčku z principu, protože chtějí zabránit jeho schválení.

Ilustrační foto: Autor – Johannes Jansson/norden.org, CC BY 2.5 dk, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24991972

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.