Navalnyj je znovu vězněm svědomí

Amnesty International revidovala své rozhodnutí. Status „vězně svědomí“ nebude spojovat s minulostí lidí, kterých se týká. Organizace se distancovala od Navalného politického programu.

Organizace Amnesty International se ruskému opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému omluvila, že ho v únoru zbavila statusu „vězeň svědomí“, v nejbližší době status obnoví. V únoru letošního roku organizace svůj krok ospravedlnila tím, že některé Navalného veřejné komentáře lze považovat za prosazování nenávisti.

Amnesty International (AI) nyní pečlivě celou věc znovu zhodnotila a rozhodla se Navalnému status „vězně svědomí“ vrátit. V jejím prohlášení se uvádí, že zbavení statusu bylo „chybným rozhodnutím“, které zpochybnilo „naše záměry a motivy v kritickém čase“. AI se omluvila za negativní dopady, které rozhodnutí mohlo mít na Alexeje Navalného.

Navalnyj byl kritizován za svoje starší nacionalistické výroky proti nelegálnímu přistěhovalectví a za účast na každoročním nacionalistickém pochodu před několika lety.

Organizace pro ochranu lidských práv nyní uvedla, že přezkoumala postup prohlašování lidí za vězně svědomí. V budoucnu toto označení nebude odstraňovat pouze na základě jejich minulého chování.

„Některá Navalného prohlášení jsou trestuhodná a my je ani v nejmenším neschvalujeme. Jako organizace na ochranu lidských práv bude Amnesty International nadále bojovat proti rasismu a všem formám diskriminace, ať už budou existovat kdekoli“, uvedla ve svém prohlášení AI.

Organizace rovněž uvedla, že opětovným uznáním Navalného jako vězně svědomí „neschvaluje jeho politický program, ale zdůrazňuje naléhavou potřebu jeho práv“.

Krok organizace ocenil Leonid Volkov, který je šéfem Navalného štábu. Ruské úřady na konci dubna rozhodly, že Navalného organizace spadají do kategorie extrémistických organizací a činnost Fondu boje proti korupci i dalších organizací byla zastavena.

Ilustrační foto: Autor – Bogomolov.PL, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26783845

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.