Ekologický přechod vyžaduje čas, ozývá se z Itálie

V souvislosti s oznámenými klimatickými plány Evropské komise, vyzývá italský ministr zahraničí Di Maio k pozvolným změnám.

Ekologický přechod nelze dokončit během několika let, jinak by to byl „šok“: to je varování, které uvedl ministr zahraničí Luigi Di Maio na konferenci na téma „Export a Made in Italy“. „Někteří v Evropě si myslí, že ekologická transformace může skončit za dva roky,“ poznamenal Di Maio, „ekologická transformace bude fungovat, pokud naše podniky, naše výrobní systémy, ale i odborníci budou mít čas se transformaci přizpůsobit. Jinak to nebude přechod, ale šok.“

„Snížení emisí by také znamenalo ztrátu pracovních míst a uzavření podniků. A to si nemůžeme dovolit, zejména na jihu Itálie, kde ekologická transformace potřebuje, zejména v této fázi, odpovídající pobídky pro digitální přechod, pro přenos know-how do podniků, které musí mít čas se přizpůsobit. Nežádáme, aby byl proces evropské Zelené dohody zablokován, žádáme jen o čas, který nám umožní čelit nadcházejícím časům,“ sdělil Di Maio.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.