Euroatlantické vztahy jsou poškozené, zní z EU

Eurokomisař za Francii volá po pauze a resetu v „poškozených“ vztazích mezi EU a USA. Americké spojenectví s Británií a Austrálií se EU těžko skousává.

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton volá po tom, aby Evropa (míní se EU) a USA „pozastavily a resetovaly“ své „poškozené“ vztahy. Jedná se o Bretonovu reakci na bezpečnostní dohodu mezi Austrálií, Velkou Británií a USA (AUKUS), která byla překvapivě oznámena minulý týden,

Eurokomisař prohlásil, že v Evropě narůstá pocit, že v transatlantických vztazích je něco poškozeného. „Je zde značný pocit, že důvěra mezi EU a USA byla narušena,“ prohlásil dále Breton, který byl do EK nominován Macronovou francouzskou vládou.

Poznámky eurokomisaře pro vnitřní trh se objevily poté, co někteří politici v EU obvinili amerického prezidenta Joe Bidena z neloajality a požadovali vysvětlení, proč USA uvedly Francii a další evropské země v omyl v souvislosti s bezpečnostní dohodou s Británií a Austrálií. Dohoda znamenala zrušení dodávky francouzských ponorek do Austrálie.

Evropští diplomaté nyní zvažují, zda EU nezruší některá plánovaná jednání na summitu mezi EU a USA, který se má v Pittsburghu 29. září věnovat technologii a obchodu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.