Francie a Řecko podepsaly bilaterární vojenský pakt, i když jsou členy NATO

Obě země patří z různých důvodů ke kritikům NATO. Dohoda obsahuje článek o vzájemné pomoci v případě útoku třetí strany.

Francie a Řecko podepsaly přelomovou vojenskou dohodu, která zajišťuje vzájemnou pomoc v případě útoku na jednu stranu třetí zemí. Dohoda byla podepsána navzdory tomu, že obě země patří do NATO.

Prezident Francie Emmanuel Macron a řecký premiér Kyriakos Mitsotakis podepsali novou dohodu v úterý 28. září. Označili ji za jeden z prvních kroků k tomu, aby EU dosáhla „strategické autonomie“.

Francie a Řecko představují země, které NATO zklamalo. Řecko kritizuje „neutrální“ postoj NATO k jeho sporům s další členskou zemí, Tureckem. Francie je toho mínění, že aliance je využívána ze strany USA hlavně k tomu, aby země na východě Evropy nakupovaly americkou výzbroj, především vojenská letadla.

Nová dohoda obsahuje článek, který říká: „…strany si vzájemně poskytnou pomoc všemi vhodnými prostředky, které mají k dispozici, a v případě potřeby i za použití ozbrojených sil, pokud společně zjistí, že proti území jednoho z nich dochází k ozbrojenému útoku v souladu s článkem 51 Charty Organizace spojených národů.“ Francouzská strana článek komentovala jako příklad kvality a hloubky strategického partnerství mezi Francií a Řeckem.

Smlouvu obou členských zemí NATO doprovázela také obchodní dohoda o nákupu tří francouzských fregat Belharra. Lodě by měly reagovat na rostoucí agresivitu Turecka v Egejském moři a změnit rovnováhu sil v této oblasti.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.