Pandora Papers ukazují na vazby mezi Zelenským a Kolomojským

Investigace částečně potvrdila starší informace o převodech peněz do offshorů a naznačuje možnost praní špinavých peněz. Figurantem je ukrajinský prezident.

Z dokumentů Pandora Papers mimo jiné vyplývá, že v roce 2021 Volodymyr Zelenskij spolu s dalšími divadelními kolegy z divadla „Kvartal 95“ vytvořil offshorovou síť, prostřednictvím které dostávali peníze mimo jiné od struktur oligarchy Ihora Kolomojského, píše ukrajinský list Novoje vremja. Nepotvrdilo se ale zatím, že by se jednalo o peníze vyvedené z největší ukrajinské banky, PrivatBanky, kterou dříve Kolomojskij spoluvlastnil. Zelenského divadlo mělo v té době kontrakt s Kolomojského televizní stanicí.

Už v roce 2019 se na Ukrajině v rámci předvolební kampaně hovořilo o 41 milionech dolarů, které patřili vkladatelům PrivatBanky a které zmizely v offshorech. V souvislosti s tím se také skloňovalo jméno současného prezidenta jako jednoho z těch, kteří se na vyvedení peněz podíleli.

Dokumenty Pandora Papers částečně potvrdily, že schéma převodu peněz od struktur I. Kolomojského offshorovým firmám Volodymyra Zelenského a jeho dnešních poradců existovalo. Dokumenty ukazují také na to, že bývalý obchodní partner Zelenského, Andrej Jakovlev, je vlastníkem řady firem registrovaných v offshorech.

Offshorové společnosti, které pravděpodobně převedly finanční prostředky na Zelenského kolegy jsou podezřelé z praní miliard z PrivatBank. Navíc převod peněz se uskutečnil prostřednictvím kyperské pobočky PrivatBank.  Kolomojskij tak mohl jejím prostřednictvím vyprat miliony. Naznačuje to, že offshorové majetky Zelenského by mohly být také součástí příběhu s praním špinavých peněz.

Volodymyr Zelenskij a Andrej Jakovlev odmítli komunikovat s investigativními novináři, podobně jako bývalí spolumajitelé PrivatBank Kolomojskij a Gennadij Bogoljubov. List The Guardian uvedl, že prezidentův tiskový mluvčí Sergej Nikiforov v odpovědi na žádost o komentář napsal: „Žádná odpověď nepřijde.“

Další informace v článku (rusky) zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Administrativa ukrajinského prezidenta via Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.